plenković hdz pučani europska unija

Predsjednik kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), najveće EU-federalističke stranke u Europskom parlamentu, Manfred Weber podupro je u četvrtak u Splitu kandidatutu Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a, a Plenković je pozvao EPP da pomogne HDZ-u u izlasku iz krize i pobjedi na prijevremenim parlamentarnim izborima.

“Želimo sve najbolje HDZ-u i podupiremo kandidaturu Plenkovića za predsjednika stranke. On je i najbolji kandidat za premijera”, rekao je Weber na Ljetnoj školi “Mediteran-Europske integracije, izazovi i prigode”.

Plenković očekuje od najbrojnije političke grupe u Europskom parlamentu da pomogne HDZ-u da ponovno postane najjača stranka u Hrvatskoj.

“Očekujem vašu prijateljsku, ali i stručnu pomoć u naporima HDZ-a da u sljedeća dva mjeseca iz krize u kojoj se našao ponovno izađe kao najsnažnija politička snaga u Hrvatskoj,” rekao je Plenković u govoru pred oko 200 europarlamentaraca EPP-a.

Podsjetio je na pobjede HDZ-a na europskim izborima 2013. i 2014. kojima je, ocijenio je, pridonijela i potpora pučana.

“HDZ je čvrsto ukorijenjen u našu europsku političku obitelj i u postojanje naših zajedničkih vrijdnosti-slobode, demokracije, ljudskih prava, narodnjaštva, demokršćanskih načela i da u središte stavljamo čovjeka i obitelj”, rekao je Plenković.

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić pozvao je na zajedništvo u HDZ-u uoči predstojećih parlamentarnih izbora radi izlaska stranke iz krize.

“Nemojmo graditi povjerenje u HDZ na način da radimo nepovjerenje prema drugim političkim opcijama,” rekao je Brkić.

Izvor: Sloboda.hr/Hina
Foto: fah