velika britanija, imigranti, ekstremist, džihadisti, london

Ekstremistički propovjednik Hani al-Sibai primio je 123.000 funti državne pomoći Velike Britanije u proteklih 20 godina za pokrivanje pravnih troškova u borbi protiv vlastite deportacije, unatoč optužbama da surađuje sa terorističkim organizacijama, sve na račun zakona o “ljudskim pravima”.

Prema navodima obavještajnih izvora, al-Sibai je regrutirao Seifeddine Razgui, koji je u terorističkom napadu u Tunisu 2015. godine ubio 38 ljudi.

Al-Sibai je navodno također radikalizirao Mohammeda Emwazia, ISIL-ovog krvnika poznatijeg kao “Jihadi John”.

Al-Sibai je stigao u Veliku Britaniju 1994. godine, no 1998. godine mu je odbijen zahtjev za azil, zbog veza sa egipatskom terorističkom skupinom Islamski Džihad.

Al-Sibai je pritvoren dok je čekao deportaciju, no nakon manje od godinu dana je pušten na slobodu pošto egipatska vlada nije mogla garantirati njegovu sigurnost nakon povratka. Zakoni o ljudskim pravima sprječavaju deportaciju u zemlje u kojima postoji mogućnost da bi osoba mogla biti mučena ili ubijena.

U proteklih 20 godina, propovjednik je primio 123.000 funti državnog novca kojim je plaćao vrhunske odvjetnike.

Al-Sibai živi u trokatnici u Zapadnom Londonu vrijednoj milijun funti, sa svojom ženom i petero djece, te godišnje prima 48.000 funti državne pomoći. Obitelj je dobila i auto u vrijednosti 16.000 funti.

Međunarodni centar za borbu protiv terorizma, označio je propovjednika kao osobu koja ima značajan utjecaj na pripadnike Ansar al-Sharia.

“Njegova uključenost u međunarodni džihadizam dugog je vijeka. Kad je Ansar al-Sharia održala konferenciju 2012. godine, al-Sibai je bio jedan od nekolicine stranih propovjednika koji su se video putem obratili publici.”

Izvor: Tribun.hr/Breitbart