generacija obnove, frano čirko, leo marić, wage union, eu, jednake plaće, građanska inicijativa, jobbik

Europska komisija izvijestila je jučer da je registrirala europsku građansku inicijativu koja se odnosi na smanjenje razlika u plaćama i ekonomskih razlika, koja je došla od pokreta koji se naziva Wage union.

Osnivači ove inicijative pod sloganom “Jednake plaće za jednak rad” čine predstavnici raznih desnih političkih organizacija iz 8 zemalja srednje i istočne Europe: Márton Gyöngyösi (Jobbik – Pokret za bolju Mađarsku), Frano Čirko (Generacija obnove), Paweł Gawluk (poljski sindikat “Solidarność 80”), Jaak Madison (Estonska konzervativna narodna stranka), Péter Pallér (Slovačka), Mihail Petrov (VMRO – Bugarski nacionalni pokret), Konstantīns Pupurs (latvijska stranka Nacionalni savez) te Dragoş Tirnoveanu (Rumunjska).

Hrvatski predstavnik u građanskom odboru inicijative, Frano Čirko iz Generacije obnove (GO), na osnivačkoj konferenciji u Budimpešti je izjavio da će ova inicijativa biti “posljednji test za EU koji će pokazati žele li zaista njezine vodeće članice dobro našim zemljama ili žele da naše zemlje ostanu instrumenti za reprodukciju obrazovane, ali jeftine mlade radne snage.” S druge strane, “čak i ako EU ne prihvati našu inicijativu, ona će biti uspješna jer će nam pokazati ispravan put za budućnost naših zemalja”, zaključio je Čirko.

Prihvaćanjem inicijative osnivači imaju godinu dana za skupljanje milijun potpisa, koji su preduvjet za daljnje političke akcije. Ukoliko inicijativa bude uspješna u tome, njezini čelnici ju imaju pravo predstaviti na javnom saslušanju u Europskom parlamentu, a Europska komisija zatim može predložiti određene zakonske mjere kao odgovor na inicijativu.

generacija obnove, frano čirko, leo marić, wage union, eu, jednake plaće, građanska inicijativa, jobbik

Na osnivačkoj konferenciji koja se održala u ožujku u Budimpešti osnivači su potpisali i deklaraciju. “Zajednička tragedija naše regije je iseljavanje, koje prvenstveno utječe na naše mlade i koje je većinom uzrokovano razlikom među plaćama zapadnog i istočnog dijela Europske unije. Dok je zajedničko tržište praktički ujednačilo potrošačke cijene diljem Europe, jaz u plaćama i posljedično u životnom standardu ostao je nepromijenjen na našem kontinentu. Mi, istočnoeuropske države-članice, stojimo bespomoćno dok gubimo naše najbolje ljude”, stoji u deklaraciji.

U deklaraciji se tvrdi da “naša regija i naše nacije ne traže milostinju. Ono što tražimo jest okvir u kojem možemo napredovati, u kojem pozitivni procesi mogu pustiti korijenje, u kojem snažni nacionalni poslovni subjekti mogu rasti i u kojem Europska unija plaćâ može postati stvarnost.”

generacija obnove, frano čirko, leo marić, wage union, eu, jednake plaće, građanska inicijativa, jobbik