francuska calais pariz imigrantiFoto: Rex

Nakon preseljenja imigranata iz „Džungle“ u Calaisu, nastala je nova „Džungla“ u Parizu. Imigranti koji su iseljeni iz logora u Calaisu, završili su u poznatoj četvrti Stalingrad Metro, gdje su postavili svoje šatore. Početkom ovog tjedna, pokazali su i da dobro poznati običaji iz Calaisa nisu zaboravljeni.

Početkom ovog tjedna došlo je do žestokog masovnog međusobnog obračuna u četvrti Stalingrad, u kojoj su korištene palice, kamenje i sve što se našlo pri pri ruci.

Područje oko stanice Stalingrad Metro tako je postalo bojno polje na kojem su se sukobile suparničke skupine imigranata. Razlozi za ovakav masovni sukob su nepoznati, ali je poznato da su se identični sukobi odvijali gotovo svakodnevno u Calaisu, a nerijetko su razlozi tih sukoba bili etnička, nacionalna ili vjerska pripadnost.

Zanimljivo, upravo ovaj dio Pariza nekoć je bio popularno mjesto za turiste, uz bogat noćni život, restorane i barove. Međutim, nakon preseljenja imigranata, stanari ovog područja navode kako je to mjesto nasilja i nemira.

Jedan od tamošnjih stanara i vlasnik jedne trgovine rekao je: „Smrad urina i fekalija te smeće, učinili su Stalingrad nezdravim mjestom za život. Mjesto je mrtvo – nitko više ne želi doći ovdje. Ljudi se boje izlaziti van i zaključavaju se unutra. Zarađujem manje od 60 eura dnevno. Još par ovakvih tjedana i gotov sam!“

„Francuzi su bili dobri prema njima. Znam da su očajni, ali najmanje što mogu učiniti je poštovati zakon i pokušati se integrirati u francusko društvo.“

S istog mjesta imigranti su uklonjeni još u rujnu ove godine, zajedno s njihovim tadašnjim logorom i šatorima.

Dužnosnici svih mjesta predviđenih za smještaj, dobili su tek par sati kako bi se pripremili na dolazak imigranata, te su sportski centri, parkovi i odmarališta postali uobičajena prihvatilišta mahom afričkih imigranata.

Predsjednik Hollande naredio je također i da se logor u četvrti Stalingrad očisti nakon divljanja ovog tjedna. No, tome su se usprotivili neki od pro-imigracijskih aktivista te su zajedno s dijelom imigranata održali prosvjed protiv navodnog policijskog nasilja, samo dan nakon međusobnog divljanja!

Mnogi drugi gradovi i manja mjesta nisu pružili nikakvu dobrodošlicu preseljenim imigrantima. Vijećnici u gradu Maurepas, u blizini Versaillesa, prosvjedovali su pred lokalnom dvoranom koja je predviđena za smještaj 99 Sudanaca, Eritrejaca i Iračana.

U mjestu Cergy-Pontoise, 174 imigranta stigla su u vodeni park, čemu su se žestoko usprotivili lokalni dužnosnici. Jedan od gradskih dužnosnika izjavio je kako je park za vodene sportove postao „pariška kanta za smeće budući da su imigranti došli tamo „preko noći“, a voditelji parka bili su prisiljeni otkazati pristup svim posjetiteljima.

No, čini se i kako imigranti ne žele ostati u Parizu. Jedan od njih, 16-godišnji Asefha izjavio je: „Umoran sam i gladan. Želim otići iz Pariza. Ovdje je tako hladno i mokro.“

Pariz će tijekom idućeg tjedna otvoriti prihvatni centar za imigrante kako bi se zaustavilo stvaranje divljih logora na ulicama. Usprkos tome, nepoznato je kako će to biti sprječeno, budući da u grad svakodnevno dolazi u prosjeku oko 80 novih imigranata.

Izvor: Tribun.hr