imigranti, izbjegliceFoto: HRT

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku ispitalo je dvojicu bugarskih državljana u dobi od 42 i 49 godina koje sumnjiči da su počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja u RH te kretanja ili boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 2. i 1. Kaznenog zakona (18. 12. 2016.).

Tužiteljstvo sumnja da su osumnjičenici 17. prosinca 2016., prema zajedničkom dogovoru u nakani da se materijalno okoriste, počinili navedeno kazneno djelo.

Prethodno se prvoosumnjičenik u Republici Srbiji dogovorio s državljaninom Afganistana da će zajedno s drugoosumnjičenikom za ukupno 4000 eura prevesti 67 državljana Afganistana kroz Republiku Hrvatsku, do granice s Republikom Slovenijom. U tu je svrhu dobio i teretni automobil marke Iveco Daily britanskih registarskih oznaka.

Drugoosumnjičenik je oko 17 sati između 284. i 285. kilometra autoceste A3 Lipovac-Bregana, upravljajući označenim teretnim vozilom, preuzeo u zatvoreni, skučeni tovarni prostor tog vozila 67 muških osoba, koje su prethodno nezakonito prešle granični prijelaz između Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Sumnja se da je prvoosumnjičenik svojim osobnim automobilom bugarskih registarskih oznaka krenuo ispred teretnog vozila radi pravodobnog uočavanja policije.

Teretno vozilo su kod naplatne postaje Novska zaustavili službenici Mobilne jedinice prometne policije MUP-a Republike Hrvatske. U trenutku zaustavljanja najmanje 35 osoba bilo je u nesvijesti zbog skučenosti prostora i nedostatka kisika, čime je njihov život doveden u opasnost. Spašene su pravodobnom hitnom medicinskom intervencijom.

Sudac istrage Županijskog suda u Sisku odredio je dvojici osumnjičenika istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je jutros da je sada struka preuzela slučaj i ga ne može komentirati. Dodao je da će oni koji ne zadovoljavaju uvjete za azil biti vraćeni odakle su došli.

Situaciju vezanu za migrante smještene na intenzivnoj skrbi komentirao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić. “Na sreću, nitko nije životno ugrožen. Većina ih je još jučer otpuštena iz bolnice, a ostalih nekoliko bit će otpušteno danas i sutra”, rekao je.

Izvor: Sloboda.hr/HRT