Redakciji portala Zdravstveniodgoj.com javio se zabrinuti čitatelj koji se obratio Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u svezi s neprimjerenom lektirom za drugi razred osnovne škole „Durica – male ljubavi“, Ivica Bednjanec, Školska knjiga, 4. izdanje, 2011. god. (ISBN: 978-953-0-60206-9).

Čitatelj je ministarstvu poslao pet skeniranih primjera iz slikovnice koji promiču agresiju i seksualizaciju djece. Na konkretna pitanja upućena ministarstvu, čitatelj je dobio odgovore od zaposlenika MZOS-a Darka Tota, načelnika Sektora za potporu sustavu i programe Europske unije, u kojima se većinom relativizira problem očite seksualizacije i agresije u primjerima iz slikovnice. Prepisku između čitatelja i MZOS-a donosimo u cijelosti, a tko je u pravu prosudite sami na temelju primjera iz „Durice“. Naše je mišljenje da su neke od odgovornih osoba u MZOS-u i AZOO-u potpuno izgubile kompas kada ovakvu lektiru promiču u odgoju djece. To više nema veze s odgojem već s namjernim uništavanjem djece.

durica1

durica2

durica3

durica4

durica strip lektira 2. razred

“Poštovani,

moja kći ide u drugi razred osnovne škole.

Jučer je pažljivo čitala lektiru „Durica – male ljubavi“, Ivica Bednjanec, Školska knjiga, 4. izdanje, 2011. god. (ISBN: 978-953-0-60206-9). Na koricama knjige piše: „Slatke i bezazlene Duričine nepodopštine čine dječju svakodnevicu vedrijom i humornijom…“.

Prelistao sam slikovnicu (strip) i ostao zatečen sadržajem i porukama. Slikovnica afirmira agresivno ponašanje i ljubomoru. Ne znam ima li i jedna stranica bez agresije ili grubog fizičkog kontakta „tres, tup, pljus,…“.

Glavno lice je Durica, „prgava“ djevojčica koja se voli duriti i ne nosi gaćice. Prilažem za ilustraciju nekoliko skeniranih stranica „slatkih i bezazlenih nepodopština“:

-Na stranici 17 veliča se „durenje“, ne znam što je tu edukativno i nije mi jasna poruka ( vidi Durenje-17.jpg)

-Stranice 54 i 56 nam kazuju kako Durica ne nosi gaćice! Zar je primjereno da osmogodišnje djevojčice ne nose gaćice? Treba li osmogodišnjake poticati na skidanje hlača i virenje pod suknje? (vidi Pecanje 54.jpg i Igra-Doktora-56.jpg).

-Na stranici 19 djeci se „otkriva kako se ljube pravi ljubavnici“, u obraz ljube bake (vidi Poljubac-19.jpg).

-Na stranici 38 prikazuje se „slučajna“ neprimjerena situacija za curicu i dječaka na dnu tobogana (Tobogan-38.jpg), itd…

Kao da danas društvo nije dovoljno seksualizirano, već to treba raditi i u drugom razredu osnovne škole!

Na osnovu Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 25/13) molim Vas da mi odgovorite zašto je ova neprimjerena lektira propisana djeci u drugom razredu osnovne škole i što je odgojno u navedenim primjerima.

U iščekivanju odgovora, srdačno Vas pozdravljam.

Sa poštovanjem,

(podaci poznati uredništvu)

Odgovor MZOS-a:

“Poštovani gospodine …….,

u nastavi hrvatskog jezika učenici se uz književne tekstove upoznaju i sa svim ostalim priopćajnim sredstvima koja se služe riječju. Stoga se u nastavnom području medijske kulture od prvog do osmog razreda osnovne škole obrađuje umjetnički izričaj stripa, filma, radija, televizije, kazališta. Nezaobilazna je uloga stripa u funkcionalnom učenju, poglavito prilikom početnog učenja čitanja. Zahvaljujući slici i jednostavnom tekstu koji su osnovno obilježje stripa, djeca na zabavan i nenametljiv način postupno svladavaju vještinu čitanja. Strip se koristi i u ostalim nastavnim predmetima, kao primjerice u nastavi prirode i društva, likovne kulture, glazbene kulture, povijesti i sl. Povijesni događaji, životi znamenitih ličnosti ili pak neki ključni pojmovi učenicima se mogu primjerenije prikazati pričom ispričanom u stripu, nego li predavanjem.

Neke od zadaća nastave hrvatskog jezika jesu „osposobljavanje učenika za uspješno snalaženje u svakodnevnim priopćajnim situacijama te ovladavanje jezičnim sredstvima potrebnim za uspješnu komunikaciju” (Nastavni plan i program, str. 25, 2006) pa nastava treba obilovati i navedenim primjerima. Učiteljima će u tome pomoći tekstovi sa sadržajima iz dječje svakodnevice, a knjiga Male ljubavi, autora Ivice Bednjanca, donosi različite komunikacijske situacije. Likovi iz knjige Male ljubavi rješavaju svoje probleme na duhovit način, s mnogo elemenata začudnosti, a mali se čitatelji mogu identificirati s mnogim emocijama tipičnim za proces odrastanja. Knjiga Male ljubavi, preporučljiva je kao neobvezno lektirno štivo za razgovor o komunikaciji, međusobnim odnosima, prosuđivanju ponašanja i izražavanju doživljaja, osjećaja, misli i stavova. Knjiga Male ljubavi sa svojim stripovskim oblikom i likovima s kojima se lako poistovjetiti i duhovitim situacijama koje čitatelji prepoznaju iz svoga iskustva prikladna je za motiviranje za čitanje i stvaranje čitateljskih navika kod čitatelja-početnika. Djeca taj strip, naime, smatraju zanimljivim i zabavnim i vrlo ga rado čitaju.

Durica je, hrvatska inačica Pipi Duge Čarape: junakinja koja je nestašna i simpatična, iznimno kreativna u smišljanju novih ideja i igara, tvrdoglava, samostalna, katkad izgubljena u borbi protiv svojih slabosti i strahova (zato nosi simboličke mamine crne štikle za hrabrost), a istodobno je ljubomorna, ne zna kontrolirati svoje negativne emocije, svadljiva je i nasilna. Upravo tom složenošću odudara od stereotipnih dječjih crno-bijelih likova i zbog nje je djeci uvjerljiva i životna. Na sličan način kao i kod Pipi Duge Čarape i kod Durice djeca sama, bez didaktičkih tutora, uočavaju loše odabire ponašanja i modele ponašanja kojima se smiju i sami uočavaju zašto ih ne treba slijediti. Kad psiholozi govore o važnosti Durice u odgoju djece, uvijek naglašavaju da djeca percipiraju Duricu kao dobru djevojčicu koja odabire loša ponašanja i da nakon čitanja djeca samoinicijativno započinju razgovor o tome zašto je Durica opet zabrljala i kako bi, zapravo, bilo mudrije da se ponašala.

Svaka epizoda iz stripa Durica predstavlja geg u kojem crtežom izrečene negovorne poruke nadopunjuju onu verbalnu, grubo naznačenu, skiciranu, što ostavlja prostora za domaštavanje, nadograđivanje, tumačenje i iščitavanje priče. Jednostavni crteži kojima su ikonički prikazana Duričina ponašanja osvješćuju, puno bolje od bilo kojeg kontinuiranog književnog teksta, presudnu važnost neverbalnih poruka kojima na neposredan način razmjenjujemo sa sugovornikom svoja raspoloženja i osjećaje. Situacije iz stripa aktualiziraju temeljne ljudske odnose: ljubav, ljubomoru, nadmetanje, svađu, mirenje, laskanje, dodvoravanje, nadmudrivanje, prijevaru. Ono što je u navedenim situacijama zajedničko, to su dvije konstante: Duričina upornost u borbi za ostvarenje onoga što sama smatra svojim pravima i duhovitost.

Autor knjige Ivica Bednjanec u svakom stripu ustrajava u finoj duhovitosti, katkad čak i ironičnosti situacija u kojima su se likovi našli i njihovih reakcija na te situacije. Stripovi o Durici ne čitaju se samo kao neobvezna lektira, većina učitelja razredne nastave koristi ih kao poticaj za komunikacijske teme na satovima razredne zajednice. S jedne strane imamo Duricu koja želi ostvariti svoja prava i pronaći način da bude po njezinu, a s druge je strane sasvim neempatična, neasertivna i često nasilna, što predstavlja polazišta za odgojne razgovore o pravilima, poštivanju svojih i tuđih prava, odgovornome ponašanju, asertivnosti i socijalnim odnosima koji doprinose razvoju kritičkog mišljenja i definiranju željenih modela ponašanja.

Slažem se s Vašom konstatacijom da su djeca u društvu u kojem žive i u kojem se razvijaju izložena različitim neprimjerenim sadržajima, nadam se da ćete se složiti s konstatacijom da se školska lektira i način na koji se književna djela iz lektire obrađuju ne mogu svrstati u takve sadržaje koji potiču seksualizaciju djece. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta će kod donošenja novih predmetnih kurikuluma i definiranja obveznih i izbornih naslova razmotriti Vaše stavove i ukazati na pojavu u kojoj sadržaji iz knjige Male ljubavi, kod dijela roditelja izazivaju osjećaje i stavove da knjiga seksualizira učenike i da prema razmišljanjima dijela roditelja treba razmotriti njenu primjerenost kao dijela neobavezne lektire za učenike drugog razreda osnovne škole.

S poštovanjem,

Darko Tot, načelnik Sektora za potporu sustavu i programe Europske unije

Lijep pozdrav,

Anja Korda, savjetnica u Kabinetu ministra

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

Donje Svetice 38″