dshv Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov

Vodstvo vojvođanskih Hrvata pozdravilo je susret premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca i zapitalo se kako to da takvu vrstu pozornosti prema Hrvatima u Vojvodini ne pokazuju ni vlada Hrvatske ni Srbije.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je u utorak da je „i ovaj put Srbija pokazala što znači sustavni i djelatni interes za srpsku zajednicu u Hrvatskoj“.

„Takvo što, na žalost, izostaje kada je riječ u Hrvatskoj spram Hrvata u Srbiji. Dodatno sve skupa djeluje otužno, jer su Hrvati iz Vojvodine još prije više od mjesec dana poslali jasne poruke da žele biti primljeni od predstavnika novih vlasti u Republici Hrvatskoj. Jer, i mi imamo što reći ne samo kada je riječ o problemima s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji već želimo iznijeti i naša očekivanja. Ovako smo i dalje isključeni iz hrvatsko-srpskih odnosa“, naveo je Žigmanov.

S druge strane, dodao je on, voljeli bismo kada bi premijer Srbije Aleksandar Vučić očitovao slični interes i za građane svoje države koji su hrvatske nacionalnosti.

„Naime, od 2012. kada je postao predsjednik srbijanske Vlade, Aleksandar Vučić se ni jednom nije sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, što također držimo i više nego prijepornim. Istodobno, Srpska napredna stranka (SNS) čiji je predsjednik Vučić ima itekako razvijenu komunikaciju s Bunjevcima ne-Hrvatima, koja ovih dana doživljava svoj vrhunac predizbornim koaliranjem s političkom strankom koja niječe pripadnost Bunjevaca hrvatskom narodu“, zaključio je predsjednik DSHV-a.

Premijer Srbije i čelnik SNS-a Vučić primio je u utorak u Beogradu predsjednika SNV-a s kojim je razgovarao o odnosima Srbije i Hrvatske, kao i problemima srpske manjine u Hrvatskoj.

Vučić i Pupovac sastali su se i koncem siječnja.

(Hina)