Nakon što je akcijom u Rovinju počelo rušenje bespravno sagrađenih objekata u Istri, iz Državnog inspektorata u srijedu su najavili da građevinska inspekcija istovjetne akcije nastavlja u idućem razdoblju, ne samo u Istarskoj županiji već na cijelom teritoriju Hrvatske.

Akcija u Istarskoj županiji, naglašavaju iz Državnog inspektorata u priopćenju, rezultat je višemjesečnog rada građevinskih inspektora koji su samo u posljednja tri tjedana obavili više od stotinu inspekcijskih nadzora u Gradu Vodnjanu te općinama Bale, Ližnjan i Medulin.

Zatvoreno je stotinu bespravnih gradilišta, a glavni državni inspektor Andrija Mikulić poručuje da “tu nije kraj”.

Na području Istre od 1. travnja 2019. godine, kada je osnovan Državni inspektorat, građevinska inspekcija obavila je više od 1600 inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno niz nepravilnosti te je uklonjeno 128 nezakonitih građevina.

U istom razdoblju, u cijeloj je Hrvatskoj građevinska inspekcija zaprimila gotovo 28.000 prijava mogućih povreda propisa u području građenja, obavljeno je više od 31.000 nadzora, podneseno je 45 kaznenih prijava te izrečeno više od 1000 novčanih kazni u vrijednosti većoj od šest milijuna eura, navodi Državni inspektorat.

Građevinska inspekcija, najavili su, nastavlja akcije i u idućem razdoblju, ne samo na području Istarske županije, već na cijelom teritoriju Hrvatske.

“Propisi u području gradnje su jasni te se na cijelom teritoriju Hrvatske odnose na sve jednako, bez obzira na vjeru, nacionalnost, društveni položaj, političko ili drugo uvjerenje kako neki impliciraju”, poručio je Mikulić.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: INA/ Daniel SPONZA/ ml