rado pedzir udba tedeschi bujica

Gost Bujice na 10 lokalnih televizija u Hrvatskoj i BiH bio je general Željko Glasnović, saborski zastupnik HDZ-a, a u emisiju se telefonom iz Ljubljane javio ekonomist dr. Rado Pezdir, kako bi odgovorio predsjedniku Uprave Atlantic grupe Emilu Tedeschiju, koji ga je na N1 televiziji optužio da laže.

“Bio ja filofašist, filokomunist ili filopapagaj – evo tebi dokumenti koji dokazuju da govorim istinu – pa položi račun hrvatskoj javnosti!”, uzvratio je na optužbe dr. Rado Pezdir.

Otkriće mladog slovenskog znanstvenika dr. Rade Pezdira o ulozi bivše partije i komunističkih službi u nastanku poslovnog carstva Milanoviću bliskog tajkuna Emila Tedeschija izazvalo je reakciju šefa Atlantic Grupe. Na N1, kod svog prijatelja – Saše Cvetojevića – s kojim je imao poslovni aranžman oko ljekarni, kako navodi Bujica, izjavio je da mu nije jasno na temelju kojih dokumenta Pezdir iznosi svoje teze…

Tedeschi je na N1 rekao da njegov otac i on 1998. godine nisu osnovali nijednu tvrtku. “On je 1984. godine ušao u posao s firmom Rotten, dok sam ja bio na odsluženju vojnoga roka. Suluda je i tvrdnja da je novac za tvrtku dala Komunistička stranka Hrvatske. Sve o mojoj povijesti može se vidjeti i u brojnim knjigama i prilozima na televiziji. O tome postoji vrlo razvidna dokumentacija. Nije mi jasna teza gospodina iz Slovenije, koji na bazi ne znam kojih dokumenata, tko je pisao te bilješke, koje su od bilješki točne, ima čitav niz faktografskih neistina. Ovo nije prvi put da mi se pokušava oblatiti i da se koristi ime moga oca, koji je umro 2009. godine, da se govori da je bio u zatvoru, što je apsolutna neistina, mom ocu nikad nije bio zabranjen odlazak u Jugoslaviju”, tvrdi Tedeschi, dodajući “Ovaj dio do devedesete godine ne znam kome koristi, ali vjerojatno se zna da ja svjetonazorski pripadam liberalnom odgoju, i da ne mogu podržavati nazadne filofašističke stavove niti reinkarnaciju nečega što je nazadno”, ustvrdio je Tedeschi.

Bujica je zato u petak objavila dokumente iz ljubljanskog arhiva. U jednom od njih – Službe državne sigurnosti, centar Koper, jasno se vidi da je Emil Tedeschi bio aktivan u tvrtci Rothem iz Trsta, koju se sumnjičilo da je ispostavljala lažne fakture brojnim hrvatskim tvrtkama te tako izvlačila i prala novac za Savez komunista. Informacija službe je iz listopada 1987. a potpisao ju je načalnik Službe državne sigurnosti – centra Koper – Matja Uršić. Unatoč dokumentima koji ga demantiraju – Tedeschi se i dalje nastojao opravdati, pa su mu za sve odjednom krivi „filofašisti“!

Pezdir pojašnjava: “Dva dokumenta koja sam pronašao u slovenskom arhivu, orginalni su i vjerodostojni te dokazuju sve ono što sam u Bujici rekao o Emilu Tedeschiju. Te dokumente može vidjeti svatko jer dostupni su javnosti, nisu nikakva tajna… To su autentični dokumenti. A što se tiče gospodina Tedeschija, jako me iznenadila njegova reakcija. Ja sam ih samo iznio hrvatskoj javnosti, koja ima pravo znati te stvari. Dokumenti naprosto demantiraju njegove riječi, kada on govori da je njegov otac ušao u posao s Rothemom. Iz prvog se dokumenta vidi da je Svetozar Tedeschi u Rothemu bio menadžer, a sam Emil Tedeschi njegov zaposlenik. Isto tako vidi se jasno da su početni kapital dobili iz tvrtke Capital Plant Corporation Vaduz. Mislim da bi Tedeschi trebao biti iskreniji i da bi svoje tvrdnje trebao argumentirati dokumentima, a ne floskulama. Lopta je sada na njegovoj strani!”, ističe Pezdir.

“Privrednim kriminalom u bivšoj Jugoslaviji bez sankcija su se mogli baviti samo oni koji su bili dio državnog posla. Dokumente koji sam otkrio analizirao je Denis Poljak, odličan analitičar na polju ekonomije. Ako preračunamo u današnje novce, oni su ‘Sljeme’ tada oštetili za gotovo 250.000 eura, što nije toliko malo da se Emil Tedeschi ne bi sjetio!”, upozorava Pezdir.

U nedostatku argumenata, Tedeschi je rekao da ga napadaju “filofašisti”.

Pezdir je i to komentirao: “Ja uopće ne znam što bi to bilo ‘filofašist’. Jako mi je žao da 2016. godine postoji takva komunikacija i argumentacija u Hrvatskoj. Ja sam otkrio papire, hrvatska javnost može ih čitati, a Tedeschi položiti račune! To je sve. Bio ja filofašist, filokomunist ili filopapagaj – tu su dokumenti i neka odgovara. Ja ih nisam interpretirao, samo sam iznio činjenice. Tedeschi bi ipak malo bolje morao argumentirati svoju poziciju. To je dužan hrvatskoj javnosti. Treba ipak biti malo iskreniji.”

Pezdir je komentirao i zabranu emisije na HTV-u Vedrana Kukavice koji je dobio opomenu pred otkaz, nakon što je intervjuirao Pezdira i nakon toga napravio još jednu emisiju, gdje se zamjerio moćnom interesnom lobiju: “Naprosto sam šokiran! Gospodin Kukavica odličan je novinar, profesionalac i vrlo čvrst karakter. A zašto mu je emisija ukinuta – to je naprosto suludo, mislim da svatko u Hrvatskoj može sam shvatiti da se događa nešto čudno. Strašna mi je pomisao da sam za to i ja kriv, a još strašnija činjenica da se tako nešto u Hrvatskoj uopće događa. Mislio sam da se takve grozote događaju samo u Sloveniji, no prevario sam se!”, naglasio je Pezdir.

Tko je dr. Rado Pezdir?

Dr. Rado Pezdir, predavač ekonomije matematike i matematike ekonomije na nekoliko slovenskih fakulteta, počeo je proučavati stare veze tragajući za izvorima bogatstva koje su stekli slovenski tajkuni.

Svoja istraživanja mogao je započeti nakon što je Ljubljana otvorila arhive iz bivših socijalističkih vremena. Dao se u proučavanje starih veza tragajući za prvim milijunima koje su stekli slovenski tajkuni o čemu smo nedavno pisali uz video s HRT-a.

Cijelu emisiju Bujica od 1. srpnja 2016. pod naslovom ‘General željko glasnović – ekonomska lustracija, udba…‘ možete pogledati ovdje:

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/Bujica
Foto: Bujica