torcida

‘Šta me gaziš dok san na podu, nisan ti ja četnik!”, a nisan to ni reka, odma ih je doletilo još nekoliko, digli su me i zavrnili mi ruke’, priča navijač sa snimke.

Već smo pisali o policijskom nehumanom ponašanju nad navijačima Hajduka ispred zagrebačkog glavnog kolodvora kada je oko 50 navijača bilo prisiljeno ležati pola sata na hladnom betonu. Fotografije su podijelile javnost, pa je bilo komentara “da su to sve huligani i da to zaslužuju”, kao i onih da je riječ o ljudima, a ne stoci i teroristima. Nema sumnje da je među tim mladićima dobar broj huligana, no neke granice moraju postojati i očito je kako je policija prekoračila ovlasti.

Pojavila se i snimka s tog događaja, na kojoj se jasno vidi kako je jedan policajac namjerno nagazio jednog od navijača koji leže na podu, a zatim priskaču kolege koje odvede tog istog navijača, iako navijač nije pružao otpor.

Slobodna Dalmacija donosi priču tog navijača koji tvrdi da ga je jedan od policajaca nagazio čizmom po glavi.

“Mi smo u grupi prošli kroz Importanne centar uz pjesmu i navijanje i uz nas su bila dva “obična” policajca. Na izlazu na trg, taman na vrhu skala, zapaljena je jedna bengalka uz navijanje i odmah nas je okružila interventna policija. Počeli su odmah vikati: “Na pod, na pod…!” i tući nas pendrecima. Polegli smo svi doli, ruke su nam na leđima, a mene je u jednom trenutku taj interventni iz čista mira ugazija čizmom na glavu”, priča 27-godišnjak koji je htio ostati anoniman.

“Pobunija san se, reka san mu: “Šta me gaziš dok san na podu, nisan ti ja četnik!”, a nisan to ni reka, odma ih je doletilo još nekoliko, digli su me i zavrnili mi ruke. Bacili su me na staklo od reklame i dok sam tu staja raširenih ruku i nogu, taj isti policajac me je uvatija za kosu i dva puta mi glavon zalipija u staklo”, dodao je mladić.

Navijač tvrdi da je tri puta pretresen i da mu ništa nije pronađeno, ali su mu u policijskoj postaji pokušali “prišiti” da je imao baklju, no odbio je potpisati priznanje. Navodno su ga policajci i tukli.

“Policajac zadužen za mene mi je kaza: “Diži se, izlazi vani…” I kad san izaša vani, dočeka me “špalir” od njih pet, šest, među kojima je bija i onaj koji me je prvi udarija i od kojeg je sve krenilo. Dok san proša između njih, tukli su me šakama i nogama, dobija san sigurno jedno 20-ak udaraca”.

Iz policije negiraju da je bilo ikakvog postupanja prema navijaču, te navode da se nitko od privedenih nije žalio. Reagirao je i glasnogovornik Torcide Damir Gruić.

“Pedesetak navijača provelo je jutro ležeći na hladnom i mokrom podu ispred kolodvora, a sedamdesetak je prolazilo isti tretman malo dalje. Unatoč tome što su imali privođenje kao da se radi o naoružanoj skupini terorista ili pripadnika neke kriminalne organizacije većina njih je puštena isti dan bez ikakve prijave. Čak ni one za remećenje javnog reda i mira, što se dobije ako malo glasnije pjevate na ulici”, kazao je Gruić za Nogometplus, te dodaje kako su iz policije prvo govorili o zaplijenjenom hladnom oružju, bakljama i narkoticima pronađenima kod navijača, ali javnost još uvijek nije vidjela niti jednu fotografiju navedenih predmeta.

Izvor: Dnevno.hr/Slobodna Dalmacija