Središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje proveo je javnu nabavu za isporuku i montažu namještaja i tehnike za opremanje 64 stana za osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita na području Republike Hrvatske. Riječ je o stanovima u državnom vlasništvu, veličine od 26 do 96 kvadratnih metara, i koji se nalaze na području devet hrvatskih županija: Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj te Varaždinskoj županiji te Gradu Zagrebu, piše Večernji list.

Kako se saznaje u stanove će biti preseljeni azilanti koji se nalaze u prihvatilištima u Hrvatskoj, ali i izbjeglice iz tzv. europske kvote koje je Hrvatska obvezala preuzeti iz prihvatnih centara u Turskoj, u okviru Europskog programa preseljenja. Oni će prvo biti smješteni u Prihvatnom centru u Kutini, a kada stanovi budu opremljeni i uređeni, nakon ljeta, trebali bi se preseliti u njih.

Najviše je stanova koji se opremaju u Sisku, ukupno 20, zatim Karlovcu gdje je 11 takvih državnih stanova, u Požegi je devet, Zagrebu šest, po tri u Dugoj Resi i Bjelovaru, po dva u Daruvaru, Slavonskom Brodu, Osijeku i Lipiku dok je po jedan stan namijenjen azilantima u Koprivnici, Kotoribi, Lepoglavi i Sesvetama. 

Prema javnom natječaju stanovi će biti opremljeni kompletima za kuhinju, blagovaonicom, dnevnim boravkom, hodnikom, wc, kupaonicom te bijelom tehnikom. Detaljno je naveden sadržaj svakog stana, koji su ovisno o veličini i lokaciji, bili podijeljeni u četiri grupe. Tako primjerice stanovi moraju biti opremljeni i setom lonaca za kuhanje, priborom za jelo, kuhinjskim krpama, ali i metlom za čišćenje. Od bijele tehnike obvezan je štednjak, hladnjak, perilica rublja, električni radijator te televizor minimalne veličine ekrana od 71 centimetar.

Iako je procijenjena vrijednost nabave bila oko 3.059.373,55 kn bez PDV-a, na natječaju su dobivene jeftinije ponude ukupne vrijednosti 2,671 milijuna kuna bez PDV-a.

Zanimljivo je kako je opremanje većine stanova dobila tvrtka Mundus Viridis iz Gradeca, iza koje stoji Ivić Pašalić bivši savjetnik pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Ponude njegove tvrtke bile su najpovoljnije u tri grupe stanova, te će tako za opremanje ukupno 46 stana dobiti dva milijuna kuna (bez PDV-a). Preostalih 18 stanova opremit će tvrtka Orto rea iz Varaždina za 689.994 kuna (bez PDV – a). Kako je navedeno u uvjetima natječaja, stanovi moraju biti uređeni u roku od 20 dana od zahtjeva jer se neće svi stanovi odjednom uređivati, nego kako bude postojala potreba za useljavanjem migranata.

Opremanje stanova financira se uglavnom iz europskog Fonda za azil, migracije i integraciju, od kojeg je Hrvatskoj 2017. odobreno 1,3 milijuna eura. Iz tog fonda podmiruje se 75 posto troškova, a ostatak iz državnog proračuna. Prije natječaja za opremanje stanova, svi su stanovi prošli i potrebnu obnovu kako bi bili useljivi.