dodik referendum vučić nikolić

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić nisu pružili potporu održavanju najavljenog referenduma u Republici Spskoj, ali ni na koji način nisu željeli utjecati na promjenu političkih stajališta legitimno izabranih političara u tom entitetu BiH, priopćeno je danas je u Beogradu poslije sastanka najviših dužnosnika Srbije i Republike Srpske.

U zajedničkoj izjavi srbijanskog šefa države i predsjednika vlade, podijeljenoj medijima poslije sastanka s čelnicima Srba iz BiH i RS, naglašava se da je politika Srbije poštivanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta entiteta RS .

Nikolić i Vučić osudili su “organizirane napade” iz pojedinih zemalja u regiji protiv RS i srpskog naroda te “licemjernu šutnju” i “lažne simetrije” iz krugova međunarodne zajednice.

“Srbija će, bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regiji, uvijek podržati srpski narod, građane Republike Srpske i njezine institucije”, poručuje se u zajedničkoj izjavi predsjednika i premijera Srbije.

Nikolić i Vučić sastali su se u četvrtak poslijepodne s članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjednicom vlade RS Željkom Cvijanović.

Vučić je ranije u četvrtak izjavio kako žali što su politički čelnici bosanskih Srba odluke o referendumu u Republici Srpskoj donijeli unaprijed i, suprotno dogovorima, već ih priopćili javnosti i rekao je kako bi zbog toga današnji sastanak u Beogradu “mogao biti i preskočen”.

“Ja ne kršim dogovore koje postignemo. Ne idem u javnost, to je moja politika. Ne podnosim laka i popularna rješenja, kojima je narod oduševljen”, poručio je Vučić uoči sastanka državnog vrha s vodećim političarima Srba iz Sarajeva i Banjaluke u povodu spornog referenduma o Danu Republike Srpske.

Srbijanski premijer sastat će se kasnije s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i očekuje se da će se nakon razgovora obratiti medijima na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Dodik zahvalio Nikolići i Vučiću

Milorad Dodik je nakon sastanka s Nikolićem i Vučićem poručio da u Republici Srpskoj postoji jedinstvo u namjeri da se ‘obrani’ Dan RS, 9. siječnja, i da se nastavljaju aktivnosti u tom pogledu.

On je zahvalio Nikoliću i Vučiću na tome što su predstavnici RS imali priliku upoznati se sa stavom Srbije.

“Stav Republike Srbije je da se neće miješati, ni podržavati, ali ni osporavati odluku koju donosimo u RS, a da je na nama da ocijenimo sve opasnosti i sve probleme koje eventualne odluke koje donosimo u RS mogu izazvati”, poručio je Dodik.

“Vlast RS odgovorna je za sve odluke koje se donose u Srpskoj”, ponovio je Dodik, dodajući da RS smatra da je sve što čini u skladu sa zakonima, ali da isto tako smatra da postoji određena špekulacija u vezi s pravom i onim što je Dan RS.

“RS je jedinstvena u namjeri da se obrani Dan RS i u tom pogledu će nastaviti dalje aktivnosti”, zaključio je Dodik.

Na pitanje novinara hoće li referendum biti održan, Dodik je odgovorio: “Ponosan sam na Srbiju”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina/Jutarnji list