Rođena Siščanka i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, dužnosnica vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), potkraj prošloga tjedna uputila je službenu notu Zagrebu prosvjedujući zbog proglašavanja gospodarskog pojasa na Jadranu s Italijom, čime se, smatra ona, ugrožavaju interesi BiH.

Dan nakon što je nota upućena na Zrinjevac, reagirao je srpski član Predsjedništva BiH i predsjedavajući državnoga vrha Milorad Dodik, tvrdeći da Hrvatska ima puno pravo proglašavati gospodarski pojas i da ne šteti toj zemlji, piše Večernji list.

Potom je stranka SDA Bakira Izetbegovića ustvrdila da Dodik pogoduje Hrvatskoj. Čak i natprosječno informiranom konzumentu vijesti iz iznimno komplicirane zemlje kakva je Bosna i Hercegovina, s različitim razinama vlasti, ovlastima, ulozi triju naroda, ništa nije jasno.

Bošnjakinja rođena u Hrvatskoj napada Hrvatsku, a brani je “ortodoksni” Srbin iz Laktaša, općine nedaleko od Banje Luke. Postavlja se pitanje tko je onda u pravu. Iako je B. Turković šefica diplomacije, o pitanjima koja se tiču vanjskih poslova s drugim zemljama i organizacijama prema Ustavu isključivo odlučuje tročlano Predsjedništvo.

Zbog toga je ministrica Turković očito i zaobišla državni vrh jer zasigurno ne bi dobila nezaobilazan Dodikov blagoslov, ali dobila bi ga od Šefika Džaferovića i Željka Komšića, kojega Hrvati u BiH doživljavaju pričuvnim bošnjačkim članom jer je biran mimo volje toga naroda.

Sama Turković u noti se poziva na “argumente” koje je nedavno istaknula nevladina organizacija Pomorsko društvo BiH iz Vogošće, mjesta nadomak Sarajevu.

Ovaj propagandni uradak kojim se traži morski koridor kroz hrvatske vode do otvorenoga mora gotovo se može mjeriti s nekadašnjim mokrim nacionalističkim snovima s jedne strane o granici na Drini, a s druge strane linija Karlovac – Karlobag – Virovitica.

Isto je “društvo” problematiziralo i gradnju Pelješkoga mosta iz istih razloga. Posljednji pritisci bošnjačkih dužnosnika sastavni su dio nastojanja da se Hrvatsku pred domaćom javnošću predstavi kao lošeg susjeda koji se “miješa” u unutarnja pitanja BiH.

U pozadini svega obračun je s Hrvatima u BiH kako bi se ovladalo tim narodom, “kompromitiranim” Zagrebom, i kako bi ga se pretvorilo u nacionalnu manjinu.

Autor: Zoran Krešić / Vecernji.hr