teršelič documenta goljp zoran pusićFoto: fah

Udruge rigidne i ekstremne ljevice Documenta i Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) u četvrtak su priopćile da bi politički pritisak na BiH, za koji tvrde da je zahtjevan u nizu izjava nakon uhićenja deset bivših pripadnika HVO-a, bio loš po hrvatsko pravosuđe i štetna za međunarodni ugled Republike Hrvatske. Odaje se dojam da udruge uopće ne znaju što se to događa s Hrvatima u BiH, pogotovo u Bosanskoj Posavini koja je etnički očišćena od Hrvata.

“Prema dostupnim informacijama optužbe su teške, ubijanja, mučenja, silovanja. Nažalost nedvojbeno je da su se neki od tih zločina dogodili, dvojbeno je samo tko ih je počinio, tko je kriv da zločini nisu spriječeni, tko je odgovoran da direktni počinioci nisu do sada procesuirani.

Da je mjera pritvora u slučaju osumnjičenih koji imaju dvojno državljanstvo i visoko su (bili) pozicionirani u vojsci i/ili politici opravdana, hrvatsko pravosuđe ima vrlo konkretna iskustva.

Građanima BiH u ovom predmetu treba osigurati pravedan i nepristran istražni postupak kao i sve druge potencijalne pravosudne radnje”, smatraju udruge.

“Kako osumnjičeni imaju i hrvatsko državljanstvo prirodan je interes RH ali bi djelovanje RH, kao pravne i civilizirane države, trebalo ići u smjeru dostavljanja sve relevantne dokumentacije, osiguranja međunarodnih promatrača i kvalitetne obrane, da se učini sve kako bi postupak bio pravedan i nepristran”, navode u priopćenju.

Zanimljivo da udruge nisu istaknule kako se među uhićenima nalaze samo Hrvati. Zašto?

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr