zoran pusić jakov sedlar jasenovac

Redatelj Jakov Sedlar kazneno je prijavljen zbog navodnih laži i poticaja na mržnju u proizvodnji svog filma “Jasenovac – istina”. Kaznenu prijavu podnijela je Antifašistička liga (AL) RH i to zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

U obrazloženju prijave navode da je Sedlar u filmu javno je poricao i znatno umanjio kaznena djelo genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina, prvenstveno usmjerena prema skupini srpske nacionalne manjine, služeći se zamjenom teza, lažnim argumentima, krivotvorinama, prešućivanjem povijesnih činjenica, na način prikladan da se može potaknuti nasilje ili mržnja protiv takve skupine ili njenih pripadnika.

U filmu poriče, smatra AL RH i znatno umanjuje genocid počinjen protiv Židova, Srba i Roma, a mržnju potiče prvenstveno prema Srbima.

Smatraju da je kreiranjem neistina, o srpskoj manjini, u filmu navodi nešto izrazito negativno, stvarajući ozračje mržnje, netrpeljivosti i demoniziranja određene skupine i njihovih pripadnika kao tipični postupak stvaranja preduvjeta za poticanje animoziteta a potom i mržnje u javnosti.

Također drže da je tezama stvorio jasan demonizirajući, diskriminatoran, mrzilački, šikanirajući stav prema cijeloj jednoj zajednici obzirom na njihovu nacionalnu i etničku pripadnost.

“Distribucijom filma diljem Hrvatske, posebno po školama, i inozemstvu u okviru hrvatskih zajednica, aktivno nastoji druge potaknuti da usvoje teze iz filma pa time prema srpskoj manjinskoj skupini stvore osjećaje dubokog animoziteta i mržnje.

Temeljem svega iznijetog, pozivamo naslov da provede radnje propisane Zakonom o kaznenom postupku u cilju podizanja optužnice protiv okrivljenika”, navodi se u prijavi koju je objavila N1 televizija.

Izvor: Sloboda.hr/N1
Foto: fah