srbiFoto: telegraf

Božidar Kljajević, poznati beogradski etnolog, povjesničar, geograf i književnik koji ove godine obilježava četiri desetljeća izučavanja genealogije i srpskog rodoslovlja, otkriva “tko od poznatih Hrvata i Bošnjaka ima srpsko podrijetlo”:

“Na primjer, lider HDZ-a Tomislav Karamarko ima srpsko prezime i korijene, kao i bivši hrvatski premijer Zoran Milanović, te izraziti njihov nacionalista Anto Đapić. Đapići su od pravoslavaca iz okoline Nikšića, koji su slavili Svetog Aćima i Anu, a i danas ih tamo ima”, ističe Kljajević i kaže da “srpska veza” postoji i na hrvatskoj estradi.

“Marko Perković Thompson, izvođač nacionalističkih i ustaških pjesama, vodi podrijetlo od Domazetovića iz Nikšićkog Grahova, a estradna umjetnica Severina od Vučkovića iz okoline Trebinja. Srpskog roda su i Arsen Dedić, Darko Rundek, Oliver Dragojević i Petar Grašo (nemanjićkog roda po ženskoj liniji), zatim vlasnik Dinama Zdravko Mamić, nogometni kapetan Hrvatske Darijo Srna (rod Mališevci), te preci tenisača Gorana Ivaniševića (veliki plemićki rod Borojevića).

I Nikola, otac znanstvenika Ruđera Boškovića, bio je Srbin. Prezivao se Pokrajčić, slavio je Svetog Đurđa, a kasnije prešao u katoličanstvo da bi se mogao nesmetano baviti trgovinom u Dubrovniku. Upravo on je krajem 17. stoljeća od Turaka otkupio ruku Svetog Save i vratio je Srpskoj pravoslavnoj crkvi”, zaključak je Kljajevićevog istraživanja.

“Što se tiče potomaka dinastije Karađorđević, oni su od plemićke loze Vojnovića iz Hercegovine ili jedine porodice kod Srba koja je slavila Svetog Klimenta. Inače, hrvatski vođa Vlatko Maček pisao je knezu Pavlu da su Jelačići (obitelj bana Jelačića) u rodu sa Karađorđevićima”, kaže Kljajević.

Inače, Kljajević je do rezultata svog “istraživanja” došao koristeći metode Jovana Cvijića, poznatog velikosrpskog falsifikatora povijesti iz 19. stoljeća koji je sve narode na području od Istre do Makedonije smatrao Srbima. Stoga, ovakvi rezultati ovog istraživanja i ne čude.

Izvor: Sloboda.hr/Informer.rs/Dnevno.hr