Srednjoskolci_Shutter625

Liječnik bi sam trebao procijeniti je li dijete dovoljno zrelo za tako važne odluke

OSIJEK – Nedopustivo i ishitreno – tim su riječima pojedini zdravstveni stručnjaci ocijenili nacrt novoga Obiteljskog zakona u dijelu koji se odnosi na prava djece, prenosi Glas Slavonije.

Prema nacrtu Ministarstva socijalne politike i mladih, dijete starije od 14 godina, a koje je prema ocjeni liječnika dovoljno zrelo za donošenje odluke o dijagnostičkom ili terapijskom postupku u svezi s njegovim liječenjem, može samostalno dati pristanak na medicinski zahvat.

– Tko liječniku daje pravo da ocjenjuje zrelost osobe u tim godinama. Iako svatko, a naročito djeca, ima pravo na ispravnu zdravstvenu zaštitu, ona ne može biti ispravna ako netko na temelju osobnih procjena omogući djetetu da samo odlučuje o operativnom zahvatu. U točki Obiteljskog zakona treba stajati da to treba biti ocjena ocjenjivačkog tima, a ne pojedinca. U tome mora i treba sudjelovati pedagog, psiholog, sociolog i liječnik – smatra Đula Rušinović-Sunara, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

school-430797

S njezinim mišljenjem slaže se i Elizabeta Panić, pedagoginja u osječkoj Osnovnoj školi Tina Ujevića. U toj dobi djeca, smatra, nisu dovoljno zrela da bez roditelja odlučuju o (ne)odlasku na operativni zahvat i vjeruje da i njezini kolege u struci dijele takvo mišljenje. Kaže kako ovakav zakon ne bi smio biti podržan jer su 14-godišnjaci premladi za samostalno odlučivanje o tako složenim stvarima. Da bi to automatski značilo i mogućnost odlaska na abortus ili pak odbijanje gipsa nakon prijeloma, što nipošto nije ispravno, smatra i liječnik osječkoga KBC-a koji radi s populacijom te dobi.

– Postoje zahvati u hitnim stanjima, odnosno pri životnoj ugrozi, i to su iznimke. Uostalom, nekada nije moguće ni kod punoljetnih osoba utvrditi jesu li u pravu ako odbiju medicinski zahvat, a kamoli kod djece. Usvoji li se zakon, dijete će bez problema moći reći da ne želi gips, a koliko je to ispravno, upitno je. Ako se ipak takvo što usvoji, vjerojatno će o tome umjesto samo jednog liječnika, odlučivati cijeli liječnički tim koji će procjenjivati o stupnju zrelosti – kaže osječki liječnik.

Izvor: Marija Mihelić/Glas-slavonije.hr
Foto: index.hr