Časopis Obnova

U Delnicama je u subotu predstavljen časopis Obnova i istoimena udruga. Predavanje, kojemu je prisustvovalo oko 30 Delničana, većinom mladih, održano je u dvorani „Popovićevog mlina“. Okupljene je pozdravio gradski vijećnik Ivan Topić, zahvalivši što su kao prvo mjesto za predstavljanje časopisa izvan Zagreba izabrane baš Delnice.

Udruga „Obnova“ osnovana je 2012. godine, a od 2013. izdaje istoimeni časopis, što je njezin glavni projekt. „Odabrali smo ime Obnova jer ona simbolizira očuvanje onog starog što vrijedi očuvati, nadogradnju onog novog koje oplemenjuje ono staro te omogućuje život u kući opstanka“, izjavio je na predstavljanju Marko Paradžik, predsjednik udruge i glavni urednik časopisa. U nastavku, Paradžik je istaknuo kako je „vizija Obnove postati značajnim think-tankom hrvatske obrazovane mladeži koji će aktivno predlagati rješenja za kulturnu, etičku i političku obnovu svih društvenih sastavnica Republike Hrvatske“.

Nekoliko riječi o prvome broju časopisa, koji je izašao u studenom 2013., rekao je Leo Marić, student povijesti i filozofije na Hrvatskim studijima. On je u svojem izlaganju, usto, ukratko objasnio značenje koncepta kulturne hegemonije u teoretskom i praktičnom smislu, kao i na hrvatskom primjeru. Nakon njega, Marko Raič, student povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, predstavio je drugi broj časopisa i održao predavanje o identitetu, što je bila tema drugoga broja. Kao zadnji govornik, Dino Ljubić, student Pomorskog fakulteta u Splitu i dopredsjednik Udruge „Obnova“, govorio je geopolitici. Ljubić je predstavljajući treći broj, čija je tema bila geopolitičke alternative, iznio kratku povijest geopolitike kao discipline te predstavio najznačajnije geopolitičke doktrine 20. stoljeća.

sloboda.hr