Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izjavio je u ponedjeljak prilikom obilaska objekata u obnovi od potresa na velikogoričkom području, kako je uvjeren da je plan obnove realan.

Ministar je sa suradnicima i u društvu velikogoričkog gradonačelnika Krešimira Ačkara obišao lokaciju gradnje zamjenske kuće za obitelj Đuran u Mraclinu i potom obnove Starog grada Lukavec, najstarije građevine u Turopolju i po tvrdnjama Turopoljaca mjesto iz kojeg je potekla kravata.

Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Zamjenska kuća u Mraclinu površine je 70 metara četvornih i nju bi u ožujku iz kontejnera koji je smješten u dvorištu, trebala useliti četveročlana obitelj Đuran. Njihova kuća oštećena je u potresu prije više od dvije godine, a prije godinu je srušena kad je započela zamjenska gradnja.

Stari grad Lukavca najstarija je građevina u cijelom Turopolju, gradnja je počela početkom 18. stoljeća, a završila 1752. godine. Obnova stoji pola milijuna eura i financira se kroz Fond solidarnosti.

Bačić je rekao da je gradonačelnika upoznao s predloženim novim Zakonom o obnovi i programom mjera zbrinjavanja te stavom da će do početka studenog nastojati zbrinuti ljude koji su u kontejnerima kroz jedan od 11 modela, uključujući i gradnju zamjenskih kuća.

Naglasio je da su neriješeni imovinskopravni odnosi bili jedna od prepreka u realizaciji obnove kuća, a zakon o kojem će se u petak glasovati u Saboru, omogućit će tim ljudima obnovu, neovisno o tome što nisu upisani kao vlasnici uključivanje u temeljitu obnovu.

Dodao je da se trenutno na velikogoričkom području rade još tri kuće, a nastojat će obuhvatiti što veći broj od njih 27.

Ponovio je da nisu zadovoljni obnovom kad su u pitanju obiteljske kuće, ali je napomenuo da su provode veliki radovi na javnoj infrastrukturi i javnih zgrada. Dodao je da razumije nezadovoljstvo ljude koji još u kontejnerima čekaju na obnovu.

Novinarima je odgovorio da će nastojati u Ministarstvu osigurati dodatne referente jer postojeći broj ljudi ne može obraditi veliki broj zahtjeva.

Nakon Velike Gorice ministar Bačić kreće u Zagreb gdje će s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem obići lokaciju konstrukcijske obnove obiteljske kuće po modelu samoobnove i višestambenu zgradu koja je u procesu organizirane konstrukcijske obnove.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: Hina/ Dario GRZELJ/ dag