U petoj epizodi podcasta “(Geo)politički objektiv” kolumnist portala Direktno Davor Dijanović komentira najnovija događanja u Rijeci gdje je gradonačelnik Vojko Obersnel pokrenuo projekt obnove Titova broda “Galeb”, a najavljuje se i postavljanje velike zvijezde peterokrake umjetnika Nemanje Cvijanovića.

“Onih 13 tisuća ustaša su bili deo moje ratne sudbine, sreće ili nesreće, to nitko živ ne zna osim Krista. Žao mi je što ih nije bilo 130 tisuća ili dva milijuna i 300 tisuća’, autor ove rečenice je znameniti humanist Simo Dubajić, a rečenica je dio njegove knjige ’Od Kistanja do Kočevskog roga’. Za Simu Dubajića, koji je rat proveo u partizanima, a onaj rat 90-ih dočekao u četničkim barikadama, svi su pristaše hrvatske samostalnosti bili ustaše, a on žali što ih je osobno pobio samo 13 tisuća. Trebalo je posao bolje odraditi”, prisjeća se Dijanović u osvrtu na izjavu Kreše Beljaka kako je UDBA trebala pobiti više političkih emigranata.

Dijanović je također komentirao: “Za pretpostaviti da je reakcije na izjavu Beljaka, posebno na lijevoj strani političkoga spektra, neće biti osobito žustre. U Hrvatskoj su za ekstremno djelovanje dežurni jedino desničari, dok ljevica može pozivati na mržnju i ubijanje, pa i u potpunosti relativizirati krivnju za rat”, te se nadovezao:

Davor Bernardić skoro pa ništa sporno ne vidi u Beljakovoj izjavi. Beljak ima osoban stil ‘najte mu zameriti’. Ipak se čovjek ispričao, doduše s isprikom za budale, ali on je ipak koalicijski partner SDP-a koji na jesen namjerava doći na vlast. Tko zna, možda je Beljak potencijalni ministar policije”.

Napominje i kako se u Rijeci ulaže velika količina novca u projekte obnove Titovog broda i postavljanja spomenika zvijezde peterokrake u centru grada:

“Kako je krenulo, osebujni Beljak mogao bi postati i počasni građanin Rijeke, ako to ukazom odluči učiniti Vojko Obersnel. Rijeka je prošle godine donijela odluku o obnovi Titova broda ‘Galeb’. Za ovaj projekt osigurano je više od 50 milijuna kuna. I to je cifra bez PDV-a. A i oni koji vide problem u tome da se 50 milijuna kuna javnog novca uloži u obnovu Titova ‘Galeba’, i pritom demagoški spominju nekakve vrtiće i škole, ti su najobičniji fašisti. Bolje da prestanu sa svojim nebulozama o tamo nekakvim borbenim zrakoplovima koji bi jamčili obranu i sigurnost države”, rekao je Dijanović.

Kolumnist portala Direktno komentirao i Nemanju Cvijanovića.

“Da treba širiti bratstvo i jedinstvo u regionu zna i znameniti riječki umjetnik Nemanja Cvijanović, koji je još 2011. u Beogradu izlagao repliku Titove nadgrobne ploče, a sada će na vrh nebodera u centru Rijeke biti postavljena njegova nekoliko tona teška zvijezda petokraka. Umjetnik Nemanja svoje djelo nazvao je ‘Spomenik crvenoj Rijeci, samoobrambeni spomenik’, naravno, brane se od fašista. Mišljenja smo da je Nemanja odlično nazvao svoju kreaciju, Rijeka je zaista crvena, još tamo od 45. godine”, komentirao je Dijanović.

“Stići će vas Beljakova ruka, gdje god bili”, duhovito je zaključio Dijanović.

Izvor: Sloboda.hr