david cameron

Britanski premijer David Cameron obratio se javnosti nakon što su građani njegove države, kontra njegovim željama, glasali za izlazak iz Europske Unije. Cameron je ispred Downing Street 10 rekao:

– Ovo je bila najveća britanska vježba demokracije u povijesti. Trebamo biti ponosni da vjerujemo vlastitom narodu koji je glasao da izađemo iz Europske unije i tu volju treba podržati. Čestitam svima koji su bili u kampanji za izlazak – njihova strastvena rasprava doprinijela je ovom rezultatu.

– Cijeli svijet gleda odluku britanskog naroda. Njih uvjeravam da je naša ekonomija i dalje snažna. Također, neće biti promjena u kretanju dobara i usluga, niti u odnosu prema Europljanima koji žive u našoj državi.

– Vrlo sam ponosan što sam premijer ove države kroz 6 godina i drago mi je da smo je učinili snažnom i boljom otkako sam joj na čelu. U ovoj kampanji sam se borio na jedini način na koji znam, direktno i strastveno u uvjerenju da nam je bolje da ostanemo u EU. No, britanski su glasači odlučili krenuti drugačijim putem.

– Ja ću kao premijer učiniti sve da upravljam ovim brodom u idućim mjesecima, ali mislim da ne bi bilo ispravno da budem kapetan tog broda. Nastavit ću biti premijer kroz sljedeća tri mjeseca – o svemu sam obavijestio i kraljicu Elizabetu II. Sljedeći tjedan ću na Europskom vijeću objasniti svoju odluku i odluku britanskog naroda.

– Mi koji smo izgubili moramo tu odluku svejedno učiniti čim lakšom. Mi smo posebna država, iako ne savršena – vjerujem da možemo biti model za druge države u svijetu.

– I prije sam govorio da Britanija može preživjeti izlazak iz EU i smatram to i dalje. I dalje ću činiti sve za ovu državu – završio je Cameron.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr
Foto: Reuters