danska, imigranti, izbjeglice, maloljetnici

Liječnici na odjelu forenzičke medicine u Kopenhagenu ove su godine bili posebno zauzeti istraživanjem točne životne dobi imigranata koji su došli u Dansku tvrdeći kako su mlađi od 18 godina.

Ured za imigraciju zatražio je od forenzičkih stručnjaka da priskoče u pomoć ukoliko sumnjaju da je „maloljetni imigrant bez pratnje“ zapravo odrasla osoba.

Starosna dob relativno lako se odredi na temelju rendgenskih snimki kosti prstiju i zubi.

Do kraja studenog ove godine, provedeno je 800 takvih testova, navode iz Ureda za imigraciju. To je dvostruko više testova u odnosu na prošlu godinu, a forenzički stručnjaci navode kako bi se brojka do kraja godine mogla popeti na 1000.

Među trenutno provedenih 800 slučajeva, tri četvrtine njih, odnosno gotovo 600 osoba, ustavljeno je da su stariji od 18 godina.

Maloljetnici imaju niz prednosti u postupku traženja azila, a jednom kad dobiju azil, mogu, za razliku od starijih, odmah tražiti da i njihovi roditelji dođu u zemlju u kojoj borave.

Martin Henriksen, glasnogovornik za imigracije i član Danske Narodne Stranke, vjeruje da je riječ o namjernoj prijevari.

„Oni nas pokušavaju prevariti kako bi dobili smještaj i beneficije za koje nemaju uvjete,“ rekao je Henriksen.

Henriksen također tvrdi kako bi se testiranja morala provoditi na svima, izuzev očigledno male djece.

Međutim, tu opciju odbacuje ministrica za imigracije, integraciju i smještaj, Inger Støjberg, koja vjeruje kako sustav dobro funkcionira i sada.

„Ured za imigracije čini velike napore da otkrije one koji varaju, a već se radi na tome da se stvari ubrzaju,“ rekla je Støjberg.

Eva Singer, šefica azila pri danskom Vijeću za izbjeglice, nije prepoznala cijelu stvar kao namjerno varanje.

„Postoje mnogi mladi ljudi koji ne znaju koliko su stari, jer to nije nešto što u njihovim matičnim zemljama registriraju na isti način kao u Danskoj,“ tvrdi Singer, koja je također pokušala naglasiti da postoje određene nepravilnosti tijekom testiranja.

Dakako, treba imati na umu da imigranti donose zaradu onima koji se bave imigracijom, baš kao što i farmaceutska industrija zarađuje na bolesti nesretnih ljudi.

Izvor: Tribun.hr/Jyllands-Posten