svicarska_referendum

Danas se u Švicarskoj održava referendum kojim se želi ograničiti i odrediti broj osoba koje će smjeti doći u tu zemlju. Bez obzira na raspoloženje, to je igra s vatrom jer su tu i sporazumi s EU.

Nacionalistička švicarska Narodna stranka (SVP) je glavna zagovornica “Inicijative protiv masovnog doseljavanja” u tu zemlju. Oni tvrde kako je od šezdesetih godina prošlog stoljeća u prosjeku godišnje dolazilo oko 80 tisuća stranaca u zemlju koja ukupno broji 8,1 milijuna stanovnika.

[quote]Imamo previše doseljenika. Našom inicijativom Švicarska treba povratiti sposobnost upravljanja nad samom sobom.[/quote]

“Ovu inicijativu smo pokrenuli u duhu činjenice kako je to sad prevršilo svaku mjeru”, tvrdi predsjednik Narodne stranke, Toni Brunner. “Imamo previše doseljenika. Našom inicijativom Švicarska treba povratiti sposobnost upravljanja nad samom sobom, da se sama može ograničavati i da može provesti veću selekciju na tržištu rada.”

Dopredsjednik iste stranke, Christoph Blocher podsjeća kako je već 23% stanovništva Švicarske stranog porijekla, a bez njih bi, kako kaže, bilo mnogo bolje. “Svi problemi koje imamo se mogu svesti na taj problem doseljenika. Nedostatak prostora, nedostatak stanova, sve niže plaće, problemi sa školstvom. Kod nas puca po svim šavovima”, tvrdi Blocher.

Najveći dio ostalih političkih stranaka u Švicarskoj ne podržava ovaj referendum, ali i njihovim čelnicima je jasno da nije mali broj Švicaraca koji bi se mogli složiti sa stavovima švicarskih nacionalista.

Izvor: Dw.de
Foto: picture-alliance/dpa