Šef američke diplomacije Antony Blinken susrest će se u ponedjeljak u Ankari s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom nakon što je posjetio zonu epicentra potresa i najavio dodatnu pomoć.

Ovo je prvi posjet američkog državnog tajnika Turskoj otkad je preuzeo dužnost prije dvije godine.

Na dnevnom redu bit će sukob u Ukrajini.

Sjedinjene Države priznaju svojem turskom savezniku konstruktivnu ulogu: od početka sukoba 24. veljače 2022., Ankara, koja je zadržala dobre odnose i s Kijevom i s Moskvom, nudi svoje posredništvo.

SAD i Turska, saveznici unutar NATO-a, često imaju zategnute odnose, a njihove nesuglasice trebale bi biti tema razgovora.

Prioritetno neslaganje koje će se naći na dnevnom redu je turska blokada pristupa Švedske i Finske NATO-u. Njihove kandidature čekaju od svibnja prošle godine.

U četvrtak je šef NATO-a Jens Stoltenberg za posjeta Turskoj rekao da je “sada trenutak” da se prime u Savez te dvije zemlje sjevera Europe.

Još jedan geopolitička tema je potencijalna prodaja lovaca bombardera F-16 Turskoj koju blokira Kongres u Washingtonu jer je zabrinut zbog stanja ljudskih prava u Turskoj kao i prijetnji uperenih prema Grčkoj.

Sporna točka je i kurdska milicija Jedinica narodne zaštite (YPG) koju Turska smatra “terorističkom”, a koja je bila jedna od glavnih snaga u borbi protiv džihadističke Islamske države (IS), uz zračnu potporu međunarodne koalicije predvođene SAD-om.

Posjet Antonyja Blinkena odvija se i u kontekstu potresa koji je 6. veljače pogodio Tursku i Siriju.

Četrnaest dana nakon tog potresa magnitude 7,8 koji je razorio južnu Tursku i sjevernu Siriju, štete su velike, a žrtve vrlo visoke: prema posljednjim podacima život je izgubilo više od 44.000 ljudi.

Na terenu neumorno radi 265.000 turskih spasilaca, u pratnji gotovo 11.500 spasilaca iz inozemstva. Ali Turska je u nedjelju objavila da će prekinuti većinu potraga.

Nijedna nova preživjela osoba nije pronađena u posljednja 24 sata.

Blinken je u nedjelju najavio dodatnu pomoć.

Sjedinjene Države osigurat će još 100 milijuna dolara pomoći stradalima u razornom potresu, osim ranije odobrenih 85 milijuna dolara, objavio je u nedjelju State Department. 

Predsjednik Joe Biden planira odobriti 50 milijuna dolara za pomoć izbjeglicama i migrantima te još 50 milijuna dolara za ljude stradale u razornom potresu, navodi se. 

Tu je vijest objavio i američki državni tajnik Antony Blinken u nedjelju u zračnoj bazi Incirliku gdje je stacionirano oko 1.500 američkih vojnika.

Nakon Turske, Blinken završava europsku turneju u Ateni.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/ANNA SZILAGYI