cro demoskop

Da su parlamentarni izbori provedeni danas, Narodna koalicija predvođena SDP-om bila bi relativni pobjednik, pokazali su rezultati redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop koje je provedeno u razdoblju između 1. i 3. kolovoza.

Istraživanje je pokazalo nekoliko vrlo zanimljivih nalaza: vidljivu prednost Narodne koalicije u odnosu na HDZ s partnerima (ta je prednost veća od dopuštene standardne pogreške uzorka); smjena na vrhu HDZ-a vratila je dio birača HDZ-a ovoj stranci i smanjila razliku između dviju vodećih stranaka u stranačkim preferencijama, uz istovremeno blag rast potpore Mostu, ali i Živom zidu, no i djelomičan pad izborne potpore HSS-u (vjerojatno iz nezadovoljstva prema potpisanoj koaliciji s SDP-om).

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom kolovoza po principu cijela Hrvatska – jedna izborna jedinica, Narodna koalicija predvođena SDP-om bila bi relativni izborni pobjednik. Vrh ljestvice s rejtingom koalicija pripada koaliciji koju predvodi SDP s izborom od 34,4 posto dok je na drugom mjestu s izborom od 26,4 posto HDZ s partnerima.

Most je na trećem mjestu s izborom od 10,4 posto dok je Živi zid s partnerima četvrti sa 6,4 posto izbora. Koalicija stranaka BM 365 i Reformisti zabilježila je izbor od 2,1 posto dok je lijeva koalicija (Laburisti, ORaH, Naprijed Hrvatska) zabilježila izbornu potporu od 1,7 posto. Regionalne liste (koalicija oko IDS-a, HDSSB) su na 1,4 posto, a koalicija pravaških stranaka te Pametno s 1,2 posto izborne potpore.

Na ljestvici sa stranačkim preferencijama vodi SDP s izborom od 29,6 posto što je za 2,2 postotna boda manje od rezultata stranke u srpnju kad je potpora iznosila 31,8 posto, odnosno vrlo slično onoj prije eskalacije političke krize u zemlji kad je iznosila 29,2 posto izbora. HDZ je smanjio razliku na ovoj ljestvici i sada bilježi izbor od 26 posto, prije mjesec dana, odnosno na vrhuncu političke krize potpora je bila 22,7 posto. U ovomjesečnom se istraživanju Most učvrstio na trećem mjestu s izborom od 10,5 posto što je porast od 0,7 postotnih bodova u odnosu na rezultate iz srpnja. Živi zid je na četvrtom mjestu s izborom od 5,9 posto.

Na vrhu ljestvice pozitivnih hrvatskih političara nalazi se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s izborom od 16,2 posto prema 17,1 posto iz srpnja, odnosno 28,2 posto iz lanjskog kolovoza. Ni jedan političar, kao zasebna kategorija, nalazi se na drugom mjestu s 14,2 posto prema 15,9 posto iz srpnja. Čelnik SDP-a Zoran Milanović na trećem je mjestu s izborom od 13,1 posto, na četvrtom je novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković s izborom od 9,6 posto, a Božo Petrov je peti s izborom od 6,0 posto. Među deset najpozitivnijih političara u Hrvatskoj ugurao se i kontroverzni ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Vrh ljestvice hrvatskih političkih negativaca i dalje drže Tomislav Karamarko i Zoran Milanović, ali s obrnutim tendencijama. Nakon odlaska Karamarka s mjesta predsjednika HDZ-a negativna percepcija o njemu u javnosti opada, ali je i dalje visoka. Dakle, Karamarko i dalje drži prvo mjesto s 31,6 posto prema 39,5 posto iz srpnja. Milanović je na drugom mjestu s izborom od 23,7 posto u odnosu na prošlomjesečnih 19,7 posto. Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije hrvatske političare s 11,1 posto dok je Zlatko Hasanbegović na četvrtom mjestu s izborom od 6,3 posto. Slijede Kolinda Grabar-Kitarović, Božo Petrov, Ivo Sanader, Tihomir Orešković, Milorad Pupovac i Vesna Pusić.

Izvor: Slooda.hr/cro demoskop
Foto: fah/direktno.hr