david cameron britanija

Britanski premijer David Cameron rekao je u utorak u Bruxellesu, nakon večere s čelnicima ostalih 27 zemalja članica Europske unije, da mu je žao zbog rezultata referenduma o Brexitu, ali ne i zbog toga što je on održan.

“Naravno da mi je žao zbog rezultata. Ali nije mi žao što je održan referendum. To je trebalo napraviti”, rekao je Cameron na konferenciji za novinare nakon večere s drugim čelnicima EU-a.

“Volio bih da sam uspio na referendumu.. žao mi je zbog toga”, rekao je novinarima, dodajući da je u ovom trenutku zabrinut jer želi da Britanija izgradi kako treba svoje veze s Europom. Sve će učiniti, naglasio je, da ohrabri “bliske odnose”.

Britanski je premijer naglasio da nema vremenski okvir glede aktiviranja članka 50, koji se tiče izlaska iz Europske unije, te rekao da će to pitanje ostaviti svom nasljedniku. Na njemu je, rekao je Cameron, da se bavi sljedećim poglavljem za Britaniju.

Sa svojim će nasljednikom blisko surađivati kako bi se osiguralo da njegova zemlja zadrži što je moguće bliže veze s Unijom. Poručio je da Britanija neće okrenuti leđa Europi te naglasio da će on učiniti sve što je u njegovoj moći da ohrabri blizak odnos Londona i EU-a.

Navodeći da postoji “univerzalno poštovanje” prema odluci Britanaca da napuste EU, Cameron je rekao da će ovaj summit EU-a biti i njegov posljednji.

Cameron je na večeri s 27 čelnika EU-a rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija trebaju “imati što bliže ekonomske odnose” a da je “ključ za bliske odnose razmotriti reformu slobodnog kretanja ljudi”.

Reforma pravila o slobodnom kretanju ljudi u Europi ključna je za odnose nakon Brexita između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije, smatra on.

Izvor: Sloboda.hr/Hina
Foto: munichmetro.com