velika britanija izbori britanski konzervativci cameron

Britanski konzervativci premijera Davida Camerona sasvim su neočekivano uvjerljivo pobijedili na izborima i imaju većinu koja im omogućuje da ne idu ni s kime u koaliciju, javlja u petak BBC.

Iako još nisu objavljeni konačni rezultati, zna se da konzervativci imaju 325 glasova što se smatra većinom u parlamentu od 650 zastupnika jer sjevernoirski predstavnici Sinn Feina odbijaju sjediti u Westminsteru.

Od dosad poznatih 641 zastupnika, konzervativci dobivaju 325 mandata u Donjem domu britanskog parlamenta, laburisti 228, Škotska nacionalna stranka (SNP) 56, a liberalni demokrati, dosadašnji Cameronov manji koalicijski partner osam. “Ja nisam star čovjek, ali sjećam se izbora ’87 i to je bila sjajna pobjeda”, rekao je Cameron u video poruci objavljenoj na Twitteru.

“Sjećam se kako sam naporno radio u kampanji ’92 i to je bila nevjerojatna pobjeda. I sjećam se 2010. i ostvarenja sna da torijevce vratimo na vlast. Bila je to čudesna pobjeda”, nastavio je Cameron. “Ali ova, ova je najslađa od svih”.

Očekuje se da će Cameron već tijekom dana biti primljen kod kraljice Elizabete II i preuzeti novi premijerski mandat. Ankete su najavljivale najtješnje rezultate u nekoliko desetljeća i nužnost koaliranja velikih s manjim, čak i s najmanjim strankama.

“Ovo nije prvi put da su ankete u Ujedinjenom Kraljevstvu promašile rezultat. I 1992. bio je prognoziran izjednačeni rezultat pa su ipak pobjedili konzervativci, a John Major je postao premijer”, kaže za Hinu analitičar Višeslav Raos.

Potop laburista u Škotskoj

Laburisti su izbore izgubili, njihov je šef Ed Miliband već znatno prije objave rezultata govorio o “porazu”, a u Škotskoj, svojoj tradicionalnoj izbornoj bazi, potučeni su do nogu. BBC, pozivajući se na unutarstranačke izvore, javlja da će Miliband do kraja dana podnijeti ostavku na dužnost predsjednika stranke i vođe oporbe.

“Potop laburista u Škotskoj ne svjedoči samo o porastu podrške za škotski projekt neovisnosti, već i o tome da dugoročno na razini cijelog Ujedinjenog Kraljevstva laburisti gube svoje tradicionalne utvrde”, kaže Raos.

“Premda (lanjski) referendum o neovisnosti nije prošao, ubrzo nakon njega rapidno raste članstvo Škotske nacionalne stranke. Ova stranka se pretvorila u pravi nacionalni pokret koji mobilizira različite slojeve stanovništva koji žele promjenu i odmak od dosadašnje političke elite. Za razliku od laburista i torijevaca koji kampanju svode na društvene mreže i pažljivo inscenirane medijske događaje, škotski nacionalisti neumorno rade na terenu, obilaze svako kućanstvo i predstavljaju se kao stranka običnog puka.”

Škotska je dosad u pravilu bila izborna baza laburista, ali tamo je SNP u epskom uspjehu, kako ga nazivaju komentatori, osvojila najmanje 56 od mogućih 59 mandata. “Val nacionalizma pregazio nas je u Škotskoj”, kazao je Miliband. Prije pet godina SNP je osvojio samo pet mandata.

SNP je čak uspio osvojiti izborne jedinice bivšeg premijera Gordona Browna i šefa laburističke kampanje u Škotskoj Douglasa Alexandera kojeg je porazila dvadesetogodišnja studentica Mhairi Black i postala najmlađa zastupnica u britanskom parlamentu od 17. stoljeća.

“Škotski lav je zarikao ove noći”, rekao je bivši šef SNP-a Alex Salmond, koji je prošle jeseni vodio neuspješnu kampanju za škotsku neovisnost. “Škotska je progovorila jedinstvenim glasom i škotski će se glas čuti u Westminsteru”, dodao je.

Rezultat SNP-a osobni je trijumf Salmandove nasljednice na čelu stranke Nicole Sturgeon. “Škoti su nam noćas dali povjerenje, dali su nam mandat da nastavimo s progresivnom politikom i točno to ćemo i učiniti”, rekla je.

S obzirom na to da je Cameron na putu ukupne pobjede, SNP neće imati nikakvu ulogu u britanskoj vladi, što će vjerojatno dovesti do novog sukoba oko škotskih aspiracija za neovisnom državom.

Kako bi to prevenirao Cameron je odmah rekao da će nastaviti s planiranom reformom koja će donijeti veću autonomiju Škotskoj i Walesu. Njegov ministar financija George Osborne rekao je u petak da vlada mora učiniti sve kako bi se Škoti bolje osjećali u Ujedinjenom Kraljevstvu. “Moramo poštivati rezultate u Škotskoj i moramo učiniti sve što možemo kako bi se Škoti osjećali dijelom snažne Velike Britanije”.

“Ovo ima ozbiljne posljedice na Ujedinjeno Kraljevstvo kao političku zajednicu. Kakva god bila buduća vlada morat će ozbiljno razmotriti postojeću ustavnu strukturu”, kazao je profesor Murray Stewart Leith.

Drugi potencijalni sukob SNP-a i Camerona moglo bi biti njegovo obećanje o referendumu za izlazak iz EU-a krajem 2017. godine. Škotski nacionalisti oštro se protive napuštanju Unije.

Ostavke Milibanda, Clegga i Faragea nakon poraza na britanskim izborima

Vođa britanskih laburista Ed Miliband, zamjenik premijera i šef Liberalnih demokrata Nick Clegg te predsjednik Stranke neovisnosti Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) Nigel Farage dali su u petak ostavke nakon teškog izbornog poraza njihovih stranaka.

Milibandove laburiste, koji su u izbore ušli očekujući da će osvojiti vlast, umjesto toga uvjerljivo je porazila Konzervativna stranka koja će samostalno vladati zahvaljujući stabilnoj parlamentarnoj većini, javljaju mediji.

“Britanija treba jaku Laburističku stranku. Britanija treba Laburističku stranku koja se može oporaviti nakon ovog poraza i formirati vladu koja ponovno štiti prava radnika”, rekao je Miliband na stranačkom skupu.

“Došlo je vrijeme da netko dugi preuzme vodstvo ove stranke i ja podnosim ostavku”, dodao je Miliband i najavio da će stranku do izbora novog vodstva voditi njegova zamjenica Harriet Harman.

Vođa Liberalnih demokrata Clegg, koji je nakon izbora 2010. ušao u koalicijsku vladu s konzervativcima premijera Davida Camerona, zadržao je mjesto u parlamentu što nije pošlo za rukom velikoj većini njegovih stranačkih kolega.

Nakon prebrojanih gotovo svih biračkih listića, Liberalni demokrati osvojili su samo osam, u odnosu na 57 mandata osvojenih na izborima 2010.

“Jasno je da su rezultati puno lošiji i neugodniji od najgore noćne more”, rekao je iscrpljeni Clegg na konferenciji za novinare.

“Moram preuzeti odgovornost i stoga objavljujem da ću odstupiti s mjesta predsjednika Liberalnih demokrata. Izbori za novo vodstvo održat će se u skladu sa stranačkim propisima”, dodao je.

Farage, koji na izborima nije osvojio parlamentarni mandat, rekao je na odvojenoj konferenciji za novinare da ne isključuje mogućnost ponovne kandidature za predsjednika UKIP-a.

“Novi stranački izbori održat će se u rujnu i tijekom ljeta razmislit ću hoću li se ponovno natjecati za tu dužnost”, istaknuo je.

Farage je i prije izbora najavio da će odstupiti ako ne osvoji mandat, a u petak je to potvrdio rekavši da je “čovjek od riječi”.

Reuters u međuvremenu javlja da su konzervativci osigurali potrebnu većinu u parlamentu. I dok se još čekaju rezultati za samo deset od 650 mjesta, Konzervativna stranka ima sigurnih 325. Glavni konkurenti laburisti osigurali su 228 mjesta u parlamentu.

To praktično znači da su konzervativci osigurali dovoljnu većinu, jer četvoro zastupnika iz sjevernoirskog Sinn Feina neće prihvatiti dužnosti u Westminsteru, a rezultati konzervativaca vjerojatno će biti još bolji kada se obrade sve izborne jedinice. (Hina)