Predsjednik Narodne stranke – Reformisti i aktualni varaždinski župan Radimir Čačić tvrdi da je Milenka Bašića, investitora u vjetropark Krš-Pađene koji je drugoosumnjičeni u aferi s vjetrenjačama, u listopadu 2016. prijavio policiji zbog prijetnje, piše Jutarnji list.

Njegovu je prijetnju, tvrdi Čačić, dobio nakon što je tada za više medija progovorio o operaciji kojom su stvorene pretpostavke da se milijarde proračunskih kuna i novca HEP-a koje građani plaćaju kroz cijenu struje preliju u džepove igrača koji investiraju u vjetroelektrane. Govorio je tada konkretno i o ugovoru koji je njegov nasljednik na mjestu ministra gospodarstva, Ivan Vrdoljak, sklopio s Bašićevom tvrtkom C.E.M.P. za gradnju vjetroparka Krš-Pađene.

Otkrio je tada da je Vrdoljak ugovor s Bašićevom tvrtkom potpisao zadnjeg dana prosinca 2013., samo 24 sata prije nego što će na snagu stupiti nova tarifa otkupa vjetroenergije kojom je bila propisana nova, za trećinu niža otkupna cijena vjetroenergije od one na koju se država obvezala ugovorom s C.E.M.P.-om.

Najavljeni susret

– Milenko Bašić je, nakon što sam u intervjuu Jutarnjem listu i u drugim medijima izašao s izjavama o tome poslu, došao u sjedište moje stranke u središtu Zagreba. Prethodno se najavio i zatražio da ga primim – ispričao nam je ovog vikenda Radimir Čačić, koji također sa zanimanjem prati rasplet istrage u kojoj je zasad osumnjičeno 13 dužnosnika i poduzetnika. Te 2016., kad ga je Bašić posjetio, Čačić nije obnašao ni jednu drugu javnu dužnost osim predsjednika stranke.

– Kad sam ga primio, počeo mi je spočitavati da mu moje javne izjave stvaraju probleme s bankama, da njega i njegove tvrtke o kojima mi je s ponosom govorio stavljaju u negativan kontekst i rade mu štetu kod kreditnih linija. Odgovorio sam mu da sam javno problematizirao poslove koji su štetni za državu i da nije na meni da se bavim njegovim kreditnim linijama. U jednom trenutku Bašić mi je rekao: ‘Čujte, mi znamo vratiti svojim neprijateljima, a pomoći svojim prijateljima’, ispričao nam je Čačić.

– Rekao sam mu na to: ‘Ok, dugo sam u politici, takvih kao vi sam se nagledao bez obzira na veličinu tvrtki koje imaju. Hvala i doviđenja!’ Moram priznati da u trenutku kad je došao na razgovor, nisam ništa znao o njemu i njegovim poslovima. Međutim, nakon tog razgovora poslao mi je i pisanu poruku čiji je smisao otprilike bio da pazim što radim. Ta je poruka bila implicitna, a ne eksplicitna prijetnja. Međutim, kao netko tko je primao prijetnji u životu i tko ih zna čitati, shvatio sam i tu pisanu poruku kao i one usmene koje mi je iznio u razgovoru kao prijetnju. U međuvremenu sam doznao i da ima brata koji je bio u sukobu sa zakonom i shvatio da se s tom ekipom ne treba šaliti. Otišao sam na policiju, pokazao im Bašićevu poruku i podnio prijavu. Ne znam kako je to završilo, ali poslije sam čuo od nekoliko ljudi kako su bili pozvani da daju iskaze”, kazao nam je Radimir Čačić.

Goleme subvencije

U izjavama za medije koje je davao u listopadu 2016. Čačić je problematizirao način na koji je država krajem 2013. ušla u posao s Bašićevom grupacijom C.E.M.P. o otkupu vjetroenergije, odnosno sklopila s njom ugovor na 14 godina. Po europskim regulama proizvođači zelene energije dobivaju goleme subvencije u prvih 14 godina investicije i eksploatacije.

– To znači da potpisivanje takvog ugovora s državom donosi investitorima siguran novac u džep. Presudno je potpisati ugovor s državom. Time što je ugovor potpisalo zadnjeg dana prosinca 2013., samo 24 sata prije stupanja na snagu nove, za državu povoljnije tarife otkupa vjetroenergije, Ministarstvo gospodarstva na čelu s Ivanom Vrdoljakom je, tvrdi Čačić, tvrtki C.E.M.P osiguralo dodatnih 65 milijuna godišnje.

Investicija u vjetropark Krš-Pađene, objašnjava nam Čačić, vrijedna je oko 1,8 milijardi kuna. – Ako imate prihod od 200 milijuna kuna godišnje koji ste osigurali ugovorom s državom, tim prihodom investiciju ste isplatili u prvih osam do deset godina, a ostatak do isteka ugovornog razdoblja od 14 godina osigurava investitoru milijardu kuna čiste zarade. Cijela organizacija posla postavljena je tako da je izvlačenje novca zakonito – ponovio nam je u razgovoru Čačić.

‘Nitko nije reagirao na upozorenja’

– Uoči potpisivanja ugovora s C.E.M.P.-om u prosincu 2013. stručne službe Ministarstva gospodarstva, prema mojim informacijama, upozorile su ministra da je potpisivanje ugovora u kojem se preskaču neke procedure protuzakonito. O svemu tome govorio sam još 2016., ali na to tada nitko nije ni trznuo. Prema tome, što se danas čudimo – kazao je za Jutarnji list Čačić.

Pokrenuta istraga, međutim, pokazuje da su vlasnici C.E.M.P.-a u mandatu HDZ-ove Vlade uz svesrdnu pomoć državnih dužnosnika koji su bili njihovi igrači kroz institucije i regulatorne agencije pokušali i zamalo uspjeli progurati još unosnije cijene otkupa ionako preskupe vjetroenergije, odgoditi i produžiti ugovorne rokove i umanjiti financijske obaveze prema državnim tvrtkama. Još nije izvjesno je li u akciju prelijevanja milijardi kuna iz državnog proračuna i iz HEP-a u privatne džepove u ime vjetroenergije bilo uključeno samo trinaestero zasad osumnjičenih ili će se krug širiti.

Izvor: Jutarnji.hr