miro bulj vučićFoto: fah

Stanku na početku današnjeg zasjedanja Sabora zatražila su tri zastupnička kluba.

Miro Bulj (Most) obrušio se na Hrvatski olimpijski odbor. Kazao je kako HOO ne poštuje zakone i ne prosljeđuje sredstva nacionalnim savezima, a državnim novcem je osnovao Sportsku televiziju. “Zbog velikih dugova HOO je od jamca postao dužnik. Nisu dostavili Saboru izvješće, financiraju se iz proračuna, a imaju plaće veće od državnih dužnosnika. “Kokošare, uništavaju hrvatski sport, a naša djeca u rubnim područjima nemaju mogućnost baviti se sportom”, poručio je Bulj. “Očekujemo od Vlade da spasi hrvatski sport od Hrvatskog olimpijskog odbora”, zaključio je.

Goran Aleksić (Klub Snaga i Živi zid) izvijestio je zastupnike kako je pripremio i vladajućima proslijedio zakone koji bi napokon riješili manipuliranje kamatnim stopama i ilegalno poslovanje zadruga koje nisu imale licenciju za rad. “Prvi zakon trebao bi zaustaviti “manipuliranje kamatnim stopama” i to tako da se svakom kreditu u kojem nije određena fiksna kamatna marža ona odredi na temelju početnih uvjeta kreditiranja. Banke, tvrdi, kradu ljudima novac na temelju samovoljnih odredbi. Drugim zakonom, objasnio je, omogućilo bi se da lakše vode svoje sudske postupke svim dužnicima koji su sa zadrugama koje nisu imale licenciju za poslovanje u RH ugovorili kredite.

Zastupnica HNS-a Bernarda Topolko upozorila je kako je 9. siječnja bilo obilježavanje dana oslobođenja Međimurja od mađarske države te je zamjerila što, iako je Sabor 2005. donio odluku da je taj datum spomendan, na svečanost njegova obilježavanja nisu došli njegovi predstavnici. Ove se godine, rekla je, obilježila 98. obljetnica te je izrazila nadu da će se predstavnici Sabora na 100. obljetnici ipak pojaviti. Predsjednik Sabora Božo Petrov rekao je kako je situacija tijekom povijesti u Međimurju bila takva da su se pokušali ‘ogrebati’ za naš teritorij brojni susjedi. “To zaista jest veliki dan i treba ga proslavljati i hvala Vam na stanci”, rekao je Petrov.

Izvor: Sloboda.hr/HRT