bruna esih hss stjepan radić krešo beljak

Bruna Esih, kadidatkinja HDZ-a za parlamentarne izbore u 1. izbornoj jedinici, pod rednim broj 11, gostovala je ovaj tjedan u emisiji Bujica.

Budući da je bila počasna gošća kad je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, prigodom Europskoga dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, odlikovala Redom Stjepana Radića bivšeg hrvatskog političkog emigranta i stradalnika Nikolu Štedula za osobite i višegodišnje zasluge i stradanja u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskoga naroda, taj je događaj komentirala ovim riječima: “Sada bi trebalo pokrenuti inicijativu da se oduzmu odličja onim ljudima koji su prouzročili zlo Nikoli Štedulu, dokazanim kršiteljima osnovnih ljudskih prava. Na žalost, neki od njih nisu svoja odličja dobivali samo za vrijeme Jugoslavije, već i tijekom posljednja dva desetljeća! Mislim da tu treba razmisliti ne samo o Perkoviću i Mustaču, već i o nekim drugim osobama…”

O Milanovićevoj izjavi da je priča o Udbi završena

“Slažem se s ministrom Hasanbegovićem, koji kaže da je proces protiv Udbe s München tek započeo! Presuda doživotnog zatvora za dvojicu udbaša zapravo je početak našeg suočavanja s prošlošću. Uz ovo što se jučer dogodilo na Pantovčaku, to su dva dobra argumenta s kojima se naš narod može napokon osjećati optimističnim.”

O Milanovićevom “novom putu”

“On se vrlo brzo prilagođava novonastaloj situaciji. Odjednom ima „dedu ustašu“, zalaže se za lustraciju, razgovara s braniteljima… Ali je i dementan i u tv-debati „ne zna“ kako se zove „onaj drugi“! Vrijeme se mijenja i gospodin Milanović vidi nakon presude u Münchenu da je i njemu došao kraj!”

O Kreši Beljaku

“Mislim da kad bi Stjepan Radić vidio tko je danas na čelu HSS-a, to bi mu teže palo nego onaj metak što je primio u beogradskoj Skupštini!”

O budućoj ulozi ministra kulture

“Ja se nadam da će moj prijatelj, dr. Zlatko Hasanbegović i dalje, nakon izbora, biti ministar kulture. Blaževića nije potvrdio temeljem zakonskih uporišta. Taj čovjek je poznat kao desna ruka Olivera Frljića koji kazalište koristi za svoje privatne performanse.”

Cenzura, tj. neprikazivanje predsjedničinog govora u medijima

“Cenzuriranje predsjednice u jednom tako važnom antikomunističkom govoru je dokaz da u Hrvatskoj još praktički nije niti započeo proces suočavanja s prošlošću. Još smo manje osudili svaki totalitarizam jednako, jer da se to učinilo onda predsjednicu ne bi mediji cenzurirali. Osobe kojima smeta ovakav govor predsjednice su osobe nečiste savjesti, a karakterizira ih jedan totalitarni obrazac ponašanja. Takve obrasce treba u potpunosti ukloniti iz hrvatskoga društva i to nam je nužno potrebno. Da bi pravda bila zadovoljena, prvo moramo znati istinu. I jedino nas to može dovesti do stvarnog mira i suživota.”

Kandidaturu za Hrvatski sabor Brune Esih u Bujici su podržali ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović, odlikovani politički emigrant Nikola Štedul i Andrea Jelena Barešić, kćerka hrvatskog heroja Mire Barešića.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/Bujica
Foto: snimka zaslona