velika britanija sjeverna koreja gordon brown

Britanija će postati europska Sjeverna Koreja ako izađe iz Europske unije i ostat će bez prijatelja i utjecaja, upozorio je bivši britanski premijer Gordon Brown.

Brown je rekao da je Britanija na putu da pretekne Njemačku kao najsnažnije europsko gospodarstvo u idućem desetljeću, ali da bi izlazak iz EU-a to ugrozio. Također je kazao da je trenutačno stajalište premijera Davida Camerona “pola unutra, pola vani” već oslabilo međunarodnu relevantnost Britanije u pitanjima kao što je ukrajinska kriza.

“Moramo reći istinu o tri milijuna radnih mjesta, 25.000 tvrtki, 200 milijardi funti godišnjeg izvoza i 450 milijardi funti unutarnjih ulaganja povezanih s Europom”, napisao je Brown u članku za list Guardian objavljenom u utorak.

“I moramo razgovarati o tome kako je opcija Hong Konga – ‘napustiti Europu i pridružiti se svijetu’ – zapravo opcija Sjeverne Koreje, vani na hladnoći sa šačicom prijatelja, bez utjecaja, malo nove trgovine i još manje ulaganja.”

Cameron je obećao da će održati referendum o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji do kraja 2017. ako njegova Konzervativna stranka pobijedi na izborima 7. svibnja.

Brownova Laburistička stranka, koja je izjednačena s konzervativcima u većini ispitivanja javnog mišljenja, priopćila je da neće ponuditi takav referendum osim ako ne bude znatnog prijenosa vlasti s Londona na Bruxelles.

Prošlomjesečna anketa je pokazala da je potpora ostanku Britanije u EU-u na svojoj najvišoj razini u četiri godine s 45 posto građana koji podupiru članstvo, a 35 posto protiv. (hina)