Španjolski list El Mundo objavio je priču o 47-godišnjoj Hannan Serroukh, koja je rođena u Maroku, ali živi u Španjolskoj, a čiji ju je strogi muslimanski očuh pokušao natjerati na brak u dobi od 15 godina. Unatoč naporima u borbi protiv prakse prisilnih brakova u Španjolskoj, od 2015. godine broj prisilnih brakova u zemlji porastao je za 60 posto.

Nakon očeve smrti, Hannina majka se ponovno udala za marokanskog ortodoksnog muslimana koji je želio otvoriti džamiju u njihovom gradu. Zabranio je puštanje glazbe u njihovoj kući, prisiljavajući ih da nose hidžab i prestanu se družiti sa španjolskim prijateljima. Prema njezinom očuhu, Hannan je pokvario zapadnjački način života. Zbog toga je njezin očuh zahtijevao da se uda za njega.

Kao odgovor, Hannan je odlučila pobjeći od kuće. Kondukter vlaka koji je dočekao djevojku ju je odveo u policiju. Na kraju je završila u centru za zaštitu djece.

Iako je Hannan uspjela izbjeći prisilni brak, takvi se brakovi događaju svake dvije sekunde u svijetu, prema organizaciji Plan International. Četrnaest posto ovih djevojaka mlađe je od 15 godina, a tek trećina njih je punoljetna.

Samo nekolicina djevojaka žali se na ovu praksu u Španjolskoj. Međutim, pritužbe su se udvostručile u posljednje četiri godine. U drugim europskim zemljama širi se ista praksa – uobičajena u mnogim muslimanskim zemljama, zajedno s nizom nemuslimanskih azijskih zemalja poput Indije i afričkih zemalja. Njemačka, primjerice, trenutno ima veliki problem s dječjim brakovima u migrantskim zajednicama.

Osim toga, imami džamija obično blagoslivljaju ove brakove u Španjolskoj.

“Bilo je slučajeva da se parovi u javnosti predstavljaju kao ujak i nećakinja, a ipak sklope brak koji priznaje imam”, tvrdi Hannan.

Ova praksa je najčešća u Španjolskoj u Kataloniji, Valenciji, nekim centrima Baskije, Fuenlabradi u Madridu i Algecirasu u Andaluziji.

Ako je djevojka prisiljena na brak, treba se obratiti snagama sigurnosti i objasniti im situaciju. Ona može dobiti pravnu zaštitu. Međutim, kao i Hannan, vrlo je vjerojatno da će izgubiti kontakt sa svojom obitelji.

Izvor: Sloboda.hr/Elmundo.es/Rmx.news