Pavao Vujnovac brkić hdz ppd

Pavao Vujnovac, najmoćniji hrvatski poduzetnik koji se bavi plinskim poslom, vlasnik tvrtke Energia Naturalis, krovne tvrtke koja okuplja niz tvrtki okupljenih oko javnosti najpoznatijeg Prvog plinarskog društva, zatražio je prije nekoliko dana da mu HDZ vrati 4,2 milijuna kuna. Taj iznos Vujnovac je posudio HDZ-u na izravnu zamolbu Milijana Brkića, tadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a, koji je nakon odlaska Tomislava Karamarka s mjesta predsjednika te stranke u prijelaznom razdoblju, kao njegov donedavni zamjenik, privremeno postao čelni čovjek HDZ-a.

“Brkić je zadužio HDZ za 4,2 milijuna kuna bez odluke i znanja Predsjedništva stranke”, ispričao je Nacionalu izvor blizak vrhu HDZ-a. Iz HDZ-a na službeni upit Nacionala o tome jesu li, kada, koji iznos i od koga pozajmili, nisu odgovorili, iako je upit poslan još 26. lipnja. Umjesto da odgovore na upit, unutar HDZ-a počeo je lov na onoga koji je informacije o pozajmici “otkucao” Nacionalu. Ta informacija do Nacionala je došla iz više različitih i nepovezanih političkih izvora, a potom je s više strana i potvrđena. Umjesto HDZ-a, na koncu je tu informaciju Nacionalu službeno potvrdio Pavao Vujnovac.

O tome da je donedavni glavni tajnik stranke Brkić imao vjerojatno ključnu ulogu kod te pozajmice te da je, uz Karamarka, svakako jedan od najodgovornijih pojedinaca za financijsko poslovanje HDZ-a u posljednje četiri godine, postoji svojevrsni konsenzus između više visokih izvora s kojima je Nacional o toj temi razgovarao. To potvrđuje i sam opis funkcije glavnog tajnika. Ti visoki izvori unutar HDZ-a tvrde da se radi o spornom aranžmanu, ali je svakako moguće i da se kroz tu priču želi smanjiti Brkićev utjecaj unutar stranke.

“Milijan Brkić jedan je od najodgovornijih za sve što se na tom i drugim područjima događalo proteklih nekoliko godina. Neka se sam vadi iz toga”, izjavio je za Nacional izvor blizak vrhu stranke. Drugi izvor blizak vrhu stranke bio je još konkretniji.

“Zadužili su stranku za 4,2 milijuna kuna bez odluke Predsjedništva, a za to je najodgovorniji Brkić koji sad, u vremenu kad novi predsjednik još nije izabran, traži da se smanje ovlasti predsjednika. Neka radije objasni kako je i na što trošio novac. Zbog toga on želi zadržati moć u stranci, misli da time sebe spašava i da može držati stvari pod kontrolom. No ako im Uskok uđe unutra, oni su gotovi. Stanka je bila njihova samoposluga”, izjavio je Nacionalov izvor blizak vrhu HDZ-a, dobro upućen u zbivanja u središnjici stranke. On upozorava da je podizanje bilo kakvog kredita ili pozajmice bez znanja Predsjedništva protivno i statutu stranke.

Izvor: Sloboda.hr/Nacional.hr
Foto: cropix