Londonski gay pride

Prema novoj uredbi koju priprema vladajuća Konzervativna stranka Davida Camerona, protivnici homoseksualnih „brakova“ bit će, zajedno s muslimanima zagovornicima uvođenja šerijatskog prava, proglašeni ekstremistima.

Državna tajnica za unutarnje poslove Theresa May predstavila je prošli mjesec Uredbu o sprječavanju ekstremizma, kojom se pokušava staviti izvan zakona islamističku, ali i svaku drugu retoriku označenu ekstremnom. Govorom mržnje bit će smatrano zalaganje za uvođenje islamskog šerijatskog prava, kritika homoseksualnih „brakova“, protivljenje masovnom useljavanju stranaca, kao i promoviranje nacionalizma (npr. irskog, škotskog, ulsterskog, itd.). Takvim sadržajima biti će zabranjeno širenje putem društvenih mreža ili na javnim prosvjedima.

Kršćanske i ateističke udruge protiv novog zakona

Novoj uredbi zajedno su se suprotstavile i kršćanske i ateističke udruge, koje su inače u međusobnim sporovima. Kako izvještava Telegraph, ravnatelj Nacionalnog sekularnog društva Keith Porteous Wood smatra da je uredba štetna jer lišava pojedince njihovih prava te da bi po njoj svaka kritika šerijatskog prava bila označena islamofobnom ili rasističkom. Simon Calvert iz Kršćanskog instituta izjavio je kako sada bilo tko kritizirajući homoseksualne brakove ili „izražavajući mišljenje koje nije u potpunoj suglasnosti s Odredbom o jednakosti može biti svrstan u istu skupinu s (…) Islamskom državom ili Boko Haramom (nigerijski radikalni islamistički pokret, op.a.)“. „Koliko puta dnevno intelektualno lijeni politički aktivisti optužuju svoje protivnike za ‘širenje mržnje’?“, pita se na kraju Calvert.

Homoseksualna prava u središtu britanske vanjske politike

Da je britanska Konzervativna stranka zaista konzervativna samo u imenu svjedoči i nedavna izjava njezina bivšeg državnog tajnika za vanjske poslove Williama Haguea. Govoreći za parlamentarnom govornicom, svojevremeno prvi diplomat Ujedinjenog Kraljevstva rekao je kako njegova zemlja mora obranu prava homoseksualaca i lezbijki učiniti ključnim načelom u svojim odnosima s drugim zemljama Commonwealtha, zajednice bivših britanskih kolonija. Hague smatra kako je „šokantno da je homoseksualnost još uvijek nezakonita u mnogim zemljama članicama i da važan dio naših odnosa s tim zemljama mora biti da ih uvjerimo da rade bolje.“

Autor: L.M.