Saborski zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić pozvao je u četvrtak zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da vrati povjerenje radnika Čistoće tako što će smijeniti direktora te komunalne tvrtke Davora Vića čiji su potezi, smatra, doveli do štrajka.

Za radnike Čistoće, koji četiri dana nisu odvozili smeće s gradskih ulica, Bernardić je rekao da su se sami organizirali jer rade za plaće od otprilike 700 eura, s kojima jedva prehranjuju svoje obitelji, a zbog rasporeda posla često ih ne mogu ni vidjeti.

“Oni su postavili određene zahtjeve prema Upravi Zagrebačkog holdinga koji nisu nerazumni, vjerujem da se može udovoljiti zahtjevu za povećanjem koeficijenata, kako bi im se malo podigle plaće”, rekao je Bernardić novinarima u Saboru.

Naglasio je kako nije tajna da se kolektivni ugovor kršio za vrijeme bivše vlasti, ali to se događa i za vrijeme nove vlasti, koja je imala godinu i pol da riješi taj problem.

“Nisu se potrudili, a najgore je da su ostali bez povjerenja radnika jer su prebacujući odgovornost sa sebe, pogotovo direktor Čistoće, na trojicu radnika, uručili im otkaz, što je dovelo do eskalacije”, rekao je Bernardić.

Zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića optužio je da se potpuno pogubio u upravljanju gradom.

Sada se vidi da Možemo i SDP, barem ono što je od njega ostalo u Zagrebu, jednostavno nisu dorasli upravljati gradom i ne snalaze se dobro u ovoj situaciji, rekao je Bernardić.

Vić nije bio sposoban implementirati novu odluku o prikupljanju komunalnog otpada jer je nedavno stigao odgovor Vlade da postavljanje boksova za otpad nema uporišta u zakonu.

Očito je da direktor Čistoće, kojem građani plaćaju stan za boravak u Zagrebu, nije sposoban time upravljati, kaže Brenardić.

Pozivam gradonačelnika da riješi taj problem i vrati povjerenje radnika Čistoće tako da smijeni Vića i člana Uprave Holdinga zaduženog za čistoću Borisa Sesara, dodao je.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu