indijanci brazil svjetsko prvenstvo luk i strijela policija sukob

Iz Brazila nam dolazi priča koja će ući u anale povijesti prosvjeda i sukoba s policijom. Naime, u utorak blizu nogometnog stadiona u Braziliji održan je prosvjed Indijanaca i sudionika društvenih pokreta protiv održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva. Prosvjed se pretvorio u sukob s policijom u kojemu je korišteno i nesvakidašnje oružje – luk i strijela.

Tijekom sukoba policajci su se brutalno okomili na više od tisuću prosvjednika, među kojima su bili djeca starci, kako bi im spriječili pristup stadionu Mane Garrincha koji će ugostiti nekoliko utakmica od 12. lipnja do 13. srpnja.

Neki prosvjednici uzvratili su bacanjem kamenja na 700 policajaca koji su štitili travnjak gdje se nalazi trofej Mundijala, izložen javnosti.

Pojedini Indijanci bili su naoružani lukovima i strijelama, pa je tako jedan policajac pogođen strijelom u nogu, pa je morao na operaciju.

Malo prije toga, približno 500 indijanskih poglavica među kojima slavni Raoni, zaštitnika Amazonije, popelo se na krov parlamenta braneći prava svog naroda.

Autor: Sloboda.hr

[photomosaic ids=”5487,5486,5485,5484″]