branko grčić, sdp, todorić, agrokorFoto: HRT/fah

Tema sinoćnje emisije Otvoreno na HRT-u bilo je hrvatsko gospodarstvo i njegov rast, najbrži u zadnjih devet godina, a u svjetlu toga neki su se dotaknuli i Agrokora te problema koji prate Todorićevu kompaniju posljednjih tjedana.

Upravo govoreći o Agrokoru veliku je glupost izlanuo bivši SDP-ov potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova ustvrdivši kako bi novinari trebali prešutjeti istinu u ovom slučaju!

“Agrokor mora opstati”

“Svi komentari svih relevantnih analitičara ovih dana počeli su i završavali s jednom rečenicom: Kad Agrokor kihne, prehladi se cijela hrvatska ekonomija. I to je činjenica. Agrokor zaista i po strukturi i po broju ljudi koje zapošljava je u Hrvatskoj jedna od najjačih i najsnažnijih kompanija koja zapravo mora opstati, na bilo koji način, ali mora opstati”, poručio je SDP-ovac.

“Oni što je po meni u ovom trenutku ključ je – ne širiti loše vijesti o Agrokoru”, ispalio je bivši ministar u hrvatskoj vladi poznat i kao gospodarski strateg SDP-a te profesor na splitskom Ekonomskom fakultetu.

Ne bi li novinari trebali širiti istinu?

Voditelj Togonal ga je na to prekinuo i objasnio mu da novinari trebaju širiti istinite vijesti pa je Grčić počeo objašnjavati: “Mislim, kako bih rekao, ekonomija je vrlo osjetljiva stvar, sjećate se koliko sam ja budio neki optimizam upravo radi tih očekivanja. Očekivanja su u ekonomiji 30-40% svega onoga što se događa. Ako su loša očekivanja ode sve dolje, ako su dobra onda stvari se počnu gibati”, pokušao je pojasniti pa se pohvalio: “Da nismo stvarali očekivanja i da nismo radili u temeljima ekonomije restrukturiranje, ne bi došlo do ovog oporavka na način kojeg je došlo”.

“Agrokor ima lošiji kreditni rejting od Republike Hrvatske”

Ekonomski analitičar Damir Novotny  smatra kako je Agrokoru potrebno restrukturiranje te da država mora intervenirati jer se radi o radnim mjestima.

“Ne može ministar financija subvencionirati, ali na svaki mogući način se mora očuvati ta kompanija zbog radnih mjesta, jer ako se dogodi nešto tragično, a neće, tada dolazi do naglih kontrakcija.

Vidjeli smo to 90-ih kad su privatne banke otišle u stečaj i pao je BDP za 1 posto.

Na pitanje kakav je scenarij u slučaju stečaja Agrokora, Novotny je kazao kako bi u najcrnijem slučaju BDP pao za 3, 4 ili čak 5 posto jer se ne radi samo o Agrokoru već i o njegovim dobavljačima. Nažalost, Agrokor je prezadužena kompanija. Moglo bi se dogoditi čitav niz lančanih reakcija.

“Agrokor ima lošiji kreditni rejting od Republike Hrvatske, što nije baš uobičajeno. Imamo potrebu da s Agrokor restrukturira i pretvori u pravu privatnu kompaniju”, poručio je Novotny, prenosi HRT.

Izvor: Sloboda.hr/HRT