branitelji prosvjed savska ministarstvo branitelja predrag matić glogoški zahtjevi

Sinoć su branitelji, koji već šesti dan prosvjeduju ispred Ministarstva u Savskoj, precizirali svoje zahtjeve. Osim smjene ministra Matića i njegovih pomoćnika, također traže organiziranje javne rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima, isto tako i donošenje zakona o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima na ustavnoj razini.

Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, rekao je da branitelji traže da se sva prava koja su iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja prebačena u nadležnosti drugih ministarstava, što uključuje opskrbnine, zapošljavanje, školovanje djece itd, vrate u prvotni Zakon.

Podršku braniteljima i suborcima danas su iskazali i bajkeri motokluba specijalne policije iz Domovinskog rata, koji su iz cijele Hrvatske stigli pred zgradu Ministarstva branitelja na Savskoj cesti. Zapalili su svijeću za preminulu braniteljicu Nevenku Topalušić te se motorima uputili do Markova trga, Sabora i Vlade, gdje su turirali.

Za utorak u 12 sati branitelji su najavili održavanje Okruglog stola o položaju branitelja, i to u njihovu šatoru ispred Ministarstva branitelja. Pristaju na dijalog i jesu za rješavanje problema, ali pod njihovim uvjetima. I predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko kažu kako je u pravilu običaj takve sastanke održati u državnim institucijama, no branitelji ne planiraju otići iz Savske ni na Markov trg ni na Pantovčak. I ministar Predrag Matić je pozvan na sastanak, međutim, samo kao branitelj.

>>> Poslušajte posljednju izjavu preminule braniteljice: “Mogu me samo mrtvu odavde odnijeti!”

Sve oči sad su uprte u premijera Zorana Milanovića, koji je u petak, odgovarajući na pitanja o početku suđenja onima koji su skinuli ćirilične ploče u Vukovaru, rekao da je spreman razgovarati sa svakim dobronamjernim, ali “postoje ljudi koji naprosto ne trpe ovu vlast, ne trpe hrvatski lijevi centar na vlasti, učinit će sve da ga sruše, pa i ako za takvu vladu rade i najugledniji branitelji, oni su uvijek izdajice”.

“I to je ružno i tužno. Nakon toliko godina mislio sam da se nešto promijenilo, ali nažalost nije se promijenilo. To nije do mene, to nije ni do Freda Matića, to je naprosto tako. I mi ćemo s time živjeti. I nećemo se predati”, rekao je Milanović.

Govoreći o prosvjedu branitelja, ministar Matić u intervjuu za Večernji list izjavio je da će Hrvatska zbog njih biti prva zemlja koja će biti izbačena iz Europske unije jer takvi postupci, kao i oni u Vukovaru, izazivaju negodovanje u Uniji.

>>> (VIDEO) Josipović došao u nenajavljeni posjet braniteljima. Pogledajte kako su ga dočekali!

Izjavio je kako “ne može vjerovati da jedna militantna skupina nakon tolikih godina i dalje traži Srbe neprijatelje, a sada su im trn u oku i Hrvati koji nisu dovoljno Hrvati.”

Zbog te izjave smjenu ministra Matića traži zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić. Na Facebooku je među ostalim napisala da je Matićeva “neozbiljna argumentacija oko izbacivanja Hrvatske iz Europske unije zbog braniteljskih prosvjeda jedan od odvratnijih pokušaja manipulacije građanima.”