OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijekom ovogodišnjih višednevnih zbivanja na Danima Gospe Loretske 2014. u Arbanasima (kod Zadra) održava se više raznih kulturnih nastupa u odužem programu koji traje 10-ak dana – zapravo u zaista dinamično sadržajnom programu manifestacije. Stoga jer se ovim priredbama obilježava a ujedno i proslavljala 288 godina dolaska zadarskih Arbanasa (iz Barske u Zadarsku nadbiskupiju). Cjelovitu manifestaciju organiziralo je Društvo zadarskih Arbanasa, pod čijim su se okriljem odvijaju baš sve priredbe a, pripomagala je i vrlo agilna Udruga koju vodi gosp. Enio Grdović.

U ponedjeljak 5. svibnja 2014. godine upriličena je priredba pod zajedničkim naslovom “Zadarski Arbanasi i prijatelji”. Pred mnogobrojnom publikom nastupili su ugledniji ovodobni hrvatski književnik Tomislav Marijan Bilosnić (autor mnoštva zadarskih povjesnica), s istoimenom temom. Potom Mario Vidaić iz Udruge glagoljaša Zadar – govorio je o svećenicima i župnicima mjesta Crno i Dračevac iz povijesnih dokumenta; za njim Željko Kolić,dipl. inž. arh. iznio je crtice iz glagoljaške povijesti Bokanjca, a Željko Perović, dipl. inž. građ. govorio je o arbanaškim učiteljima i Preparandiji u Arbanasima, dok je Dario Tikulin, voditelj Čekuljice za glagoljsku knjigu Zmajevich, iznio svoja viđenja o arbanaškim prezimenima, odnosno o staroj iliričkoj oznaci rodova. U programu, koji je vodio Enio Grdović, predsjednik Društva zadarskih Arbanasa, s popularnim arbanaškim napjevima nastupio je i tri “Fontana”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U četvrtak 8. svibnja upriličeno je svečano predstavljanje prvog hrvatskog prjevoda drame “Nita” arbanaškog i hrvatskog književnika Josipa Vladovića Relje, profesora i domoljuba iz Zadra. Pred dupkom ispunjenom salom Gradske knjižnice u Arbanasima nastupili su Marina Raspović Prekpalaj, prjevoditeljica ovog dramskog djela na hrvatski jezik, prof. dr. Isak Shemaq sa Sveučilišta u Prištini, ponajbolji poznavatelj Reljina djela, prof. dr. Igor Radeka sa Sveučilišta u Zadru koji je govorio o Reljinom pedagoškom i kulturnom djelovanju, dok je moderator priredbe bio novinar Šenol Selimović. U programu su sudjelovali i glumci Ivana Begović i Vinko Radovčić, koji su vrlo sugestivno izveli nekoliko scena iz Reljine drame “Nita”. Priredbi je nazočilo i više istaknutijih političara i kulturnih djelatnika iz Prištine i Zadra, predvođenih s veleposlanicom Shkëndije Geci – Sherifi (Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj). Na kraju priredbe Udruga Albanaca Zadarske županije podjelila je zaslužnima Zahvalnice povodom organizacije kulturne manifestacije Dani Gospe Loretske. Tomislav Marijan Bilosnić, kao predsjednik Ogranka Društva hrvatskih književnika Zadar, dirljivo biranim riječima pozdravio je skup podijelivši uzvanicima prigodne darove.

Za utorak 13. svibnja najavljeno je predstavljanje knjige o Šimi Relja, a potom 15. svibnja gostovanje uglednih albanskih književnika Muje Buçpapaja iz Tirane (Albanija) i Mustafe Spahiu iz Skopja (Makedonija), kad će biti predstavljena Buçpapajeva zbirka pjesama “Nevidljiva pobjeda” u prjevodu Pabla Bilosnića na hrvatski jezik.

Dani Gospe Loretske 2014. završit će izložbom fotografija tradicijske procesije s kipom Gospe Loretske kroz Arbanase, snimljenih tijekom zadnjih 45 godina. Izložba “U sjeni Gospe” bit će otvorena od 1. do 15. lipnja 2014. godine.

Autor: Ivan Raos