Bivši ruski predsjednik Dmitij Medvedev u četvrtak je upozorio NATO da bi poraz Rusije u Ukrajini mogao izazvati nuklearni rat.

“Poraz nuklearne sile u konvencionalnom ratu bi mogao izazvati nuklearni rat”, napisao na Medvedev na Telegramu.

Bivši predsjednik trenutno obnaša dužnost zamjenika predsjedatelja ruskog vijeća sigurnosti.

“Nuklearne sile nikada nisu izgubile u ključnim sukobima o kojima ovisi njihova sudbina”, dodao je Medvedev koji je bio predsjednik Ruske Federacije od 2008. do 2012.

Upozorio je NATO i ministre obrane ostalih zemalja, koji se u petak sastaju u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj gdje će razgovarati o strategiji zapada i nastojanjima da se Rusija u Ukrajini porazi, da bi trebali razmisliti o rizicima koje nosi njihova politika.

Rusija i SAD zajedno posjeduju oko 90 posto nuklearnog oružja u svijetu. Vladimir Putin je glavni u donošenju odluke o upotrebi nuklearnog oružja.

NATO je superiorniji u konvencionalnom naoružanju, međutim, Rusija je u Europi nuklearno superiornija od Sjevernoatlantskog saveza.

Ruska nuklearna doktrina omogućuje nuklearni napad u slučaju “agresije protiv Ruske Federacije konvencionalnim oružjem ako je ugrožena sama opstojnost države”.

SAD nije objavio kako će reagirati ako Rusija izvede prvi nuklearni napad od napada SAD-a nuklearnim oružjem na Hirošimu i Nagasaki 1945.

Rusija posjeduje 5977 nuklearnih bojevih glava, SAD ima 5428, Kina 350, Francuska 290, i Ujedinjena Kraljevina 225.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/EKATERINA SHTUKINASPUTNIK/ POOL/ POOL MANDATORY CREDIT