gay, homoseksualci, gay klub, homoseksualnost, lgbtFoto: Facebook

Bivši hokejaš, 43-godišnji Endi Filip Šprljan, nepravomoćno je osuđen na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na pet godina zatvora, jer nije pružio pomoć manekenu Matteu Govedarici, koji je preminuo prošlog kolovoza nakon što su koristili drogu prvo u gay klubu, a zatim i u njegovom stanu.

Sudac Marijan Bertalanič ujedno je Šprljanu odredio i mjeru sigurnosnog liječenja od ovisnosti. Hokejaš je nakon što je čuo presudu zatražio odlazak na WC, koji mu je odobren uz prethodno stavljanje lisica na ruke jer je, zbog visine kazne koja premašuje pet godina, odmah morao biti sproveden u remetinečki pritvor.

“To je očito bilo isplanirano, inscenirano. Očito su željeli isfingirati da su Govedaricu našli slučajno. Sve je bilo hladno i proračunato. A njegova ranija osuđivanost za zloporabu droga očito nije imala utjecaja na njega da ne ponovi kazneno djelo”, rekao je sudac obrazlažući presudu, prenosi Jutarnji.hr.

Tijekom obrane Šprljan je rekao kako su večer prije tragedije bili u klubu ‘Hot pot’ gdje su se drogirali i da ih je Govedarica častio drogom (ecstasy, heroin i speed), nakon čega su sva četvorica otišla u Šprljanov stan gdje su pili Cedevitu s kapima GBL (sredstvo za čišćenje akvarija i felgi).

Što se dogodilo na Ravnicama?

Policija je, provjeravajući izjave mladića, otkrila da su prvo lagali, te je nakon toga provedeno kriminalističko istraživanje zbog kojega je i priveden optuženi Endi Filip Šprljan. Umjesto da mu pomognu, uslijed panike, ostatak društva 20-godišnjeg Mattea iznio je u prizemlje i ostavio. Nazvali su policiju i hitnu pomoć rekavši da su ga ondje zatekli.

Optužnica Šprljana tereti da je 20. kolovoza oko 4.30 sati ujutro, nakon noćnog izlaska u Hot-pot, poveo u svoj unajmljeni stan dvojicu maloljetnika i Govedaricu na nastavak druženja, a tamo su konzumirali heroin, amfetamin, MDMA i GBL, a sve je sa sobom donio Govedarica. Navodno su oko 14 sati maloljetnici uočili kako Matteo, koji je spavao u dnevnom boravku, otežano diše i hropće. Tresli su ga, šamarali po licu, ali kako Matteo nije dolazio k svijesti, davali su mu umjetno disanje i masirali srce. Šprljan im se pridružio, pa su nesretnog manekena odnijeli u kupaonicu i polijevali vodom.

Umjesto da su pozvali Hitnu pomoć, odlučili su manekena obući te s njegovim osobnim stvarima spustiti ga liftom u prizemlje zgrade, gdje su ga ostavili na dvorišnom parkiralištu. Tek oko 17 sati najmlađi od njih je pozvao policiju, rekavši da je slučajno prolazio ulicom i naišao na mladića kako bez svijesti sjedi u haustoru na tlu.

Umjesto da su zvali Hitnu, prvo su zvali vlasnika noćnog kluba Hot-pot, čiji savjet nisu poslušali, jer su odlučili izbaciti tijelo na ulicu “kako bi tako olakšali Hitnoj kada dođe”. Govedarica je preminuo od akutnog trovanja heroinom, amfetaminom, MDMA-om i diazepamom, a na tijelu je imao krvni podljev iznad lijevog oka, oguljotine kože glave i desnog koljena.

Prema iskazu danom policiji, Šprljan je maloljetnike u vrijeme tragedije poznavao tek mjesec dana. Dob maloljetnika nije poznata.

Prema Obiteljskom zakonu maloljetnici ispod 16 godina ne smiju biti iza 23 sata vani bez pratnje roditelja. Također osobama mlađim od 18 godina nije dozvoljeno točenje i konzumacija alkohola, pa je pitanje da li su maloljetnici imali pravo ulaska u noćni gay klub, kao i pitanje da li su tamo konzumirali alkohol.

Problem gay klubova

Podsjetimo na još jedan slučaj problema s gay klubovima. Sredinom veljače  u noćnom klubu na Trnju netko je aktivirao sredstvo s nadražujućom tvari i nekoliko je osoba ozlijeđeno, objavila je zagrebačka policija, a udruga Zagreb Pride je objavila da je riječ o nasilju iz mržnje prema sudionicima LGBTIQ zabave u zagrebačkom klubu Super Super i pozvao vlasti da napad osude, a policiju da brzo nađe počinitelja.

No, postavlja se nekoliko pitanja: Je li zabava koja je održana u klubu Super Super bila LGBT zabava? Naime, na Facebook-stranici je za subotu, 11. veljače najavljen Trenerka party od 23 sata do 5 ujutro. Ako se radilo o LGBT zabavi – radi li se o sukobu unutar LGBT zajednice ili o napadu na LGBT zajednicu „izvana“? Je li točna informacija koja se dijeli na društvenim mrežama kako je vijest o suzavcu na LGBT zabavi plasirala osoba koja je donedavno radila za PR agenciju i SDP – Ana Urlić?

Zanimljivo je da se portalu narod.hr javio čitatelj s informacijama da je riječ o prostoru registriranom kao Udruga građana koji ne zadovoljava uvjete zaštite od požara, a i inspekcija je potvrdila kako klub nema dozvolu za rad.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr/Narod.hr