karl nešto 111

Mediji ga zovu “književni monstrum”, a književni kritičar renomiranoga časopisa “New Yorker” priznaje: “čak i kad sam se dosađivao, gutao sam dalje.” U Norveškoj se do sada prodalo oko 450.000 primjeraka njegove knjige “Min kamp”, koji u prijevodu nosi naslov “Moja borba”. Moglo bi se odmah pokazati prstom na Hitlerovu knjigu koja isto nosi takav naziv, no Knausgård ne piše u svome djelu o tome kako uništiti nižu rasu ili slično, već o svome životu, počevši kao dijete, mladić pa sve do perioda kada je i sam bio otac.

Karl Ove Knausgård nije nepoznato lice na književnoj pozornici. Već 1998. godine objavio je roman “Out of the World”, koji je dobio godišnju kritičarsku nagradu. Drugi roman je nosio naslov “A Time for Everything”, iz godine 2004., koji je također pokupio dobre kritike. No Knausgård s najnovijim “monstrumom” postaje kontroverzni pisac – a ujedno i najslavniji. Šest tomova knjiga – sveukupno oko 4500 stranica – razlog je za goleme rasprave. Da li je smio ulaziti toliko u privatnost svojih prijatelja? Ili svoje djece? Roditelja? Knausgård ne koristi pseudonim. Sve je objavio pod svojim pravim imenom, bez dlake na jeziku, što je mnoge zasmetalo.

karl opet 2222

No i ovog puta su kritičari bili oduševljeni. Knausgård piše o svojim roditeljima i njihovoj ljubavi – u dobi kada je bio dijete i mladić – te kasnije o sebi kao ocu i što je proživljavao u tom periodu života.

Knausgårdov autobiografski roman – ako ga tako možemo nazvati – postao je fenomen, ne samo u Norveškoj, već diljem svijeta. Tko to danas želi čitati šest tomova knjiga sa sveukupno 4500 stranica? Ljudi obično ne čitaju takve velike knjige, no ovaj fenomen je drugačiji. Možemo samo nagađati zašto ovo djelo privlači tolike čitatelje. Možda je jedan od razloga potpuna iskrenost?

Autor: Mario Trifunović
Foto: Katewebb.com