Američki predsjednik Joe Biden potpisao je 15 izvršnih uredbi nedugo nakon što je prisegnuo u srijedu, poništavajući niz politika svog republikanskog prethodnika Donalda Trumpa.

Potpisujući izvršne uredbe, memorandume i direktive pred novinarima u Ovalnom uredu u srijedu poslijepodne, Biden je rekao da “nema vremena za gubljenje”.

“Neke od izvršnih uredbi koje danas potpisujem pomoći će u ublažavanju krize s covidom-19. Borit ćemo se protiv klimatskih promjena kako se dosad nismo borili, promicat ćemo rasnu jednakost i podupirati zapostavljene zajednice. To su samo početne točke”, rekao je Biden.

Njegovi savjetnici kazali su da uredbe koje je potpisao novi predsjednik uključuju obavezno nošenje maske u svim federalnim institucijama i za sve federalne zaposlenike, uspostavu novog ureda Bijele kuće za koordinaciju odgovora na pandemiju te zaustavljanje postupka izlaska SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Među uredbama koje se bave imigracijskom politikom, Biden je opozvao Trumpovu deklaraciju koja je omogućila financiranje izgradnje zida na granici s Meksikom te okončao zabranu putovanja u SAD za neke zemlje s muslimanskom većinom.

Današnje potpisivanje predstavlja samo početak niza poteza koje će Biden uskoro poduzeti, rekla je njegova predstavnica za tisak Jen Psaki.

“Sljedećih dana i tjedana pokretat ćemo nove akcije kako bismo odgovorili na izazove i ispunili obećanja koje je novi predsjednik dao američkom narodu”, kazala je Psaki. Očekuje se da će Biden uskoro također opozvati odluke kojima se transrodnim osobama zabranjuje služenje u američkoj vojsci te ukinuti zabranu američkog financiranje međunarodnih programa planiranja obitelji povezanih s pobačajima.

Vraća SAD u Pariški sporazum

Među ostalim, potpisao je izvršnu uredbu kojom je pokrenuo proces povratka SAD-a u Pariški klimatski sporazum, čime je opozvao jedan od ključnih poteza svog prethodnika Donalda Trumpa, prenose agencije.

Trump se dugo vremena protivio globalnom klimatskom sporazumu koji su potpisale gotovo sve zemlje svijeta, a u studenome 2020. SAD je i formalno istupio iz pakta. Ta američka odluka istodobno je označila veliko smanjenje američkog financiranja fondova za siromašnije države kako bi lakše prebrodile posljedice klimatskih promjena, prenosi dpa.

Biden je prvog dana u uredu također potpisao uredbu kojom se traži revizija svih Trumpovih odluka kojima je ublažio mjere zaštite okoliša, uredbu kojom se opoziva dozvola za projekt naftovoda Keystone iz Kanade te uredbu kojom se uvodi moratorij na istraživanja nafte i plina u području Arktika koje je Trumpova administracija nedavno otvorila za razvoj.

Biden je također obećao da će vratiti Sjedinjene Države na put da do 2050. godine postanu klimatski neutralne glede emisija stakleničkih plinova.

Njegova misija obnove američkog klimatskog kredibiliteta neće biti lagana, s obzirom na političke podjele u zemlji, pritisak naftnih kompanija i oprez međunarodnih partnera zabrinutih zbog dosadašnje Trumpove klimatske politike.

“Jako smo skrenuli s puta u posljednje četiri godine s klimatskim poricateljem u Ovalnom uredu. Ulazimo u međunarodnu arenu s deficitom kredibilnosti”, rekao je John Podesta, savjetnik bivšeg predsjednika Baracka Obame koji je sudjelovao u kreiranju Pariškog klimatskog sporazuma, prenosi Reuters.

Bidenove uredbe također traže od vladinih agencija da razmotre smanjenje emisije metana, izmjene standarda učinkovitosti goriva kod motornih vozila te mogućnost širenja područja prirodnih rezervata i nacionalnih parkova koje je Trumpova administracija reducirala.

Biden će o Iranu razgovarati s partnerima i saveznicima

Sjedinjene Države će se zauzeti za produljenje i jačanje nuklearnog obuzdavanja Irana putem diplomacije, a to će pitanje biti na dnevnom redu u prvim razgovorima predsjednika Joea Bidena sa stranim partnerima i saveznicima, rekla je u srijedu glasnogovornica Bijele kuće.

Biden je ranije rekao da će se, ako Teheran nastavi striktno poštivati nuklearni sporazum s velikim silama iz 2015. – prema kojemu je Iran pristao ograničiti svoje nuklearne ambicije u zamjenu za popuštanje sankcija – Washington također vratiti sporazumu iz kojega je istupio Bidenov prethodnik Donald Trump.

“Predsjednik je jasno dao do znanja da vjeruje kako će kroz diplomatske napore Sjedinjene Države nastojati produljiti i ojačati nuklearno obuzdavanje Irana i odgovoriti na druga pitanja koja izazivaju zabrinutost”, rekla je glasnogovornica Jen Psaki.

“Očekujemo da će predsjednik uskoro voditi razgovore sa svojim stranim partnerima i saveznicima i može se očekivati da će ova tema biti dio razgovora”, dodala je Psaki.

Trump je 2018. izašao iz nuklearnog sporazuma s Teheranom, a Iran je zauzvrat počeo kršiti neke od odredbi.

EU i UN pozdravili odluku o povratku u Pariški sporazum

Europska unija i Ujedinjeni narodi pozdravili su u srijedu povratak Sjedinjenih Država u Pariški sporazum o klimatskim promjenama, što je bila jedna od prvih odluka novog američkog predsjednika Joea Bidena nakon svečane inauguracije.

“Europska unija pozdravlja odluku američkog predsjednika Joea Bidena da vrati Sjedinjene Države u Pariški sporazum o klimatskim promjenama”, izjavio je u srijedu kasno navečer izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Takvu je Bidenovu odluku u srijedu pozdravio i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

“Nakon prošlogodišnjeg samita o klimi, zemlje koje proizvode polovicu globalnog zagađenja ugljikom obvezale su se na ugljičnu neutralnost. Današnja odluka predsjednika Bidena podiže taj udjel na dvije trećine”, rekao je Guterres.

“Drago nam je što će se vodstvo SAD-a pridružiti ubrzavanju globalnih nastojanja prema nultoj razini zagađenja”, dodao je, istaknuvši da će usko surađivati s Bidenom kako bi se prevladala klimatska kriza.