Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u RTL-u Danas te je iznio nove informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Rekao je da je Hrvatska učinila sve kako bi izbjegla talijanski scenarij.

“Mislim da smo odgodili početak eksplozivnog rasta broja oboljelih u Hrvatskoj i napravili nužne pripreme i reorganizaciju našeg sustava da na adekvatan način odgovori i povećanom broju oboljelih. I budimo realni, nismo mogli očekivati da virus neće ući u naš zdravstveni sustav, to je bilo izvjesno od samog početka. Jer ipak najveći dio oboljelih dolazi u bolnice. Zbog toga nije moguće na taj način otkloniti mogućnost da virus uđe u zdravstveni sustav. No zbog reorganizacije se nadam da ćemo i nadalje odolijevati mogućoj ugrozi”, rekao je Beroš.

Na pitanje ima li novih slučajeva, Beroš je rekao da se vrše testiranja u Slavonskom Brodu i Ogulinu.

Zašto se naljutio

Komentirao je i svoju jučerašnji izjavu o petoj koloni. Naime, ministra je naljutila informacija da su pojedini liječnici namjerno sklanjali opremu kako bi prikazali stanje kao još lošije.

“Reagirao sam impulzivno, ali stojim iza svih zdravstvenih radnika koji su na prvoj crti i brinu za naše bolesnike. U tom trenutku naljutilo me prikazivanje lažnog stanja”, rekao je Beroš.

Govorio je o mjerama u Hrvatskoj, jesu li uvedene prekasno i jesu li prerigorozne.

“Ne bih rekao da su mjere uvedene prekasno. Naši dosadašnji rezultati pokazuju da smo među zemljama koje imaju sporiji rast broja oboljelih i mjere su pažljivo balansirane iz dana u dan. Ne bih rekao da su među najrestriktivnijima. Mi procjenjujemo njihovu važnost, tako smo za sutra najavili određeno smanjivanje tih mjera. Na tržnicama će moći raditi neki dućani jer život neće i ne smije stati. Ali moramo pažljivo balansirati između očuvanja normalnih životnih tokova i mogućnosti da se infekcija i dalje širi”, rekao je Beroš.

Što se mijenja od sutra?

Na pitanje da pojasni što se točno od sutra mijenja, rekao je:

“Novost od sutra je da će određeni dućani u sklopu tržnica moći raditi pod uvjetima koji vrijede u slučajevima infekcije i koje su prepisali epidemiolozi”, pojasnio je ministar i rekao da će se svi detalji znati sutra.

Beroš je odgovorio i na pitanje hoće li se mjere produljiti nakon 19. travnja.

“Vrlo je vjerojatno da će se mjere produljiti, ali to nije moguće u ovom trenutku predvidjeti”, rekao je.

“U Hrvatskoj povećavamo broj mjesta gdje će se moći testirati”

Na pitanje da mnogi predbacuju da je premalo testiranja u Hrvatskoj, rekao je da su stručnjaci postavili uvjete pod kojima se testira.

“Rezultati koje imamo u Hrvatskoj jasno pokazuju da naše mjere djeluju i da je opseg testiranja adekvatan”, kazao je Beroš i rekao da su danas radili analizu zemalja koje najviše testiraju u Europi i zaključili da nema veze između broja testiranja i broja oboljelih. 

“No naše odgovorno ponašanje je daleko važnije od testiranja. Sada u Hrvatskoj povećavamo broj mjesta gdje će se moći testirati. Mjesta testiranja spuštamo i prema domovima zdravlja. Sve će se više testirati ljudi i zbog većeg broja oboljelih i više njihovih kontakata”, kazao je Beroš i dodao da je struka definirala koga treba testirati.

Kazao je da se testiranja zdravstvenih djelatnika obavljaju tamo gdje je opravdano. “No tamo gdje nema infekcije koronavirusom mislim da to ne bi bila adekvatna mjera”, kazao je. 

Ponosan sam na većinu Hrvata

“Ponosan sam i treba zahvaliti najvećem broju hrvatskih građana i obitelji koji su poštovali naše mjere i na taj način doprinijeli smanjenju broja novooboljelih. No treba kritizirati one koji su kršili mjere i time opstruirali i nas i vas u borbi protiv ove epidemije”, rekao je Beroš.

Izvor: Sloboda.hr/RTL/Index.hr