šešelj zapalio hrvatsku zastavu

Optuženik za zločine nad nesrbima u ratovima devedesetih godina ponovno je zaprijetio osvajanjem tzv. krajine i poručio srbijanskim čelnicima da “nemaju pravo opraštati Hrvatima”.

“Braćo Srbi i sestre Srpkinje, 20 godina u Beogradu postoji ambasada hrvatske ustaške države. Lažne države jer više od 900 godina nisu bili u stanju stvoriti pravu državu”, rekao je Šešelj svojim pristašama.

“Hrvatska je u 20. stoljeću dva puta, uz pomoć Zapada, pokušavala stvoriti tu lažnu državu koja je počinila genocid nad srpskim narodom. Bože zdravlja, uskoro ćemo osvojiti vlast i mi ćemo odlučivati kuda će ići Srbija. Nećemo priznati hrvatsku ustašku državu dok traje okupacija srpske krajine i Srbije”, istaknuo je vođa radikala.

Potom se obrušio na predsjednika i premijera Srbije. “Naši vlastodršci Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić nemaju prava da praštaju Hrvatima bilo što u ime srpskog naroda. To pravo imaju samo oni koji su žrtve. Važno je da nikada ne zaboravimo što je bilo u srpskoj krajini. Jednog dana neće biti NATO-a, neće biti ni EU. Raspast će se uskoro, što ćemo strpljivo dočekati, da vratimo ono što je naše”, naveo je Šešelj.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u Beogradu je ocijenio da Hrvatska proslavom Oluje slavi dan kada je nekažnjeno pobila i protjerala svoj narod i “paradom” poručuje Srbima neka se ne vraćaju.

Na Memorijalnoj akademiji u Beogradu kojom je obilježen Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe, Nikolić je kritizirao vojni mimohod u Zagrebu rekavši da je to bila poruka “živim i protjeranim Srbima: ne vraćajte se, sve vas čeka ponovo”.

Šešelj se u studenom 2014., nakon gotovo dvanaest godina vratio u Srbiju, pošto je iz pritvora Haškog suda pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Po dolasku u Beograd izjavljivao je da ne bježi, ali i da se neće dragovoljno vraćati u Den Haag, gdje mu ni nakon jedanaest i pol godina sudskog procesa još nije izrečena kazna po optužnici za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991.-1993.

Prizivno vijeće Haškoga suda naložilo je da se Šešelja vrati u pritvor u Scheveningenu nakon niza ratnohuškačkih javnih nastupa i govora mržnje, a njegovi liječnici su ustvrdili da bi ponovno zatvaranje bilo “ubojstvo s predumišljajem”. (Hina)