krešo beljak samobor hss izbjegliceFoto: HRT

HDZ-u raste potpora. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je za HRT da je petero HSS-ovaca koji su osvojili mandat već predalo svoje potpise i tako poduprli čelnika HDZ-a Andreja Plenkovića za mandatara za sastavljanje vlade.

Neočekivana odluka prvog čovjeka HSS-a da upravo ova stranka, koja je na izborima bila u lijevoj koaliciji, podrži novu HDZ-ovu vladu izazvala je brojne reakcije u javnosti već 20. rujna kada ju je obavio.

U SDP-u taj je čin izazvao zgražanje. “Nije samo stvar podrške HDZ-u nego i Mostu. Ne vidim razloga zašto se oni ljute. Možda se ljute jer ne tražimo nikakve fotelje i ne uvjetujemo podršku, za razliku od njih. Ali to je njihov problem – 100 dana će imati mir i Most i HDZ od HSS-a, a nakon toga nastupamo žešće nego bilo tko, ikada prije. Bit ćemo žestoka opozicija. Ne borimo se za fotelje”, izjavio je tada Beljak za HRT.

Beljak je kasnije potporu ublažio rekavši da neće dati potpise ako će njihovih pet potpisa biti ključno za brojku od 76 potrebnih ruku za mandatara. No to očito nije tako, ako su oni potpise dali i prije zastupnika Mosta.

Izvor: Sloboda.hr/HRT