beljak hss hdz

HSS je odlučio podržati  Andreja Plenkovića kao mandatara za formiranje Vlade. Kako će to utjecati na odnose u Narodnoj koaliciji te na pregovore HDZ-a i MOST-a bila je tema emisije Otvoreno. Gostovali su Krešo Beljak (HSS), Arsen Bauk (SDP), Anka Mrak Taritaš (HNS) i Boris Milošević (SDSS).

Ako će HDZ s nama imati 76 ruku, neće imati te ruke. Dakle, Most može biti miran i mirno dogovarati svoje fotelje, rekao je Krešo Beljak. Ukoliko će tih 5 ruku HSS-a biti presudne, onda ih neće biti, pojasnio je.  Kasnije je rekao da će druga stvar biti ako HDZ bude imao 85 do 90 mandata. Rekao je da će ovako pokazati Mostu da se politika vodi na drugi način, “ne raspodjelom fotelja i lažnim reformama”.

Naglasio je da je predsjedništvo stranke jednoglasno donijelo sve odluke te da bi rezultat Narodne koalicije bio puno bolji “da je doprinos uglednih HSS- ovaca bio onakav kakav je on očekivao da će biti”. Prije svega, podbacila je Marijana Petir, koja je puno dobila od stranke i koja je zbog toga suspendirana. Rekao je i kako ona ne može pokrenuti postupak njegove smjene. Nekoliko je puta istaknuo da će HSS biti opozicijska stranka.

“Na HSS-u je da odluči hoće li biti dio parlamentarne većine, a prema ovome što je rekao gospodin Beljak, neće bit njen dio”, prokomentirao je Arsen Bauk. Kasnije je nadodao da je istu stvar napravio Zlatko Tomčić 2003. godine, kada je kao bio oporbe podržao Vladu u prvom glasanju. Rekao je da još uvijek nema garancije da se koalicijski partneri neće svađati kao u prošloj Vladi i da će, sasvim sigurno, saborska godina biti vrlo dinamična. Nada se da se preogovori neće odužiti na dva i pol mjeseca kao nakon prošlih izbora.

Anka Mrak Taritaš  rekla je da će HNS biti konstruktivna oporba. “Izgubili smo 2016., a ja se bojim da ćemo izgubiti i 2017. godinu”, nadodala je. Napomenula je i da je HNS nakon izbora prošle godine prvi izašao van iz pregovora. Boris Milošević je rekao da je SDSS-u cilj da Vlada bude stabilna i funkcionalna. Na upit o ministru Hasanbegoviću kao dijelu pregovora s HDZ-om, rekao je da ne bi svodio sporazume na pojedina imena te da još nije bilo riječi o kadrovskim rješenjima. Stranka je vrlo zadovoljna postignutim rezultatima i mislim da ćemo nakon pregovora biti zadovodljni, tvrdi. Na pitanje o mogućem sudjelovanju u izvršnoj vlasti, odgovorio je da je sada rano o tome govoriti. “O tome ćemo isto tako razgovarati, nećemo bježati od odgovornosti.”

Nada se da će pregovori zastupnika nacionalnih manjina i HDZ- a završiti sljedećeg četvrtka. Bauk je napomenuo kako je Vlada, sa Zoranom Milanovićem na čelu, uživala potporu svih zastupnika nacionalnih manjina. Rješavani su neki problemi, među kojima ravnopravna uporaba jezika i pisma srpske nacionalne manjine u Vukovaru. Milošević je rekao da je pitanje ravnopravnosti pisama jedna od točaka pregovora s HDZ- om, ali bez postavljenih rokova.

Gosti su se dotakli i teme izlaznosti birača na izbore. Bauk je rekao da ne podržava uvođenje obaveznog glasovanja, a Mrak Taritaš smatra da su za slabu izlaznost birača krivi upravo oni – političari.

Autor: Sloboda.hr/HRT