bruxelles, teroristički napad, imigranti

Eksplozija koja se sinoć  dogodila na bruxelleskom glavnom željezničkom kolodvoru i u kojoj nema ozlijeđenih, teroristički je čin, ocijenilo je belgijsko savezno državno odvjetništvo.

“Izgred se smatra terorističkim napadom”, rekao je glasnogovornik belgijskog saveznog državnog odvjetništva za slučajeve terorizma Eric Van Der Sypt u kratkoj izjavi blizu mjesta eksplozije.

“Vojnici su onesposobili napadača pucajući u nj iz vatrenog oružja oko 20.50 po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu”, rekao je glasnogovornik belgijske policije Peter De Waele.

“Počinitelj terorističkog napada identificiran je”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Jan Jambonne otkrivajući njegov identitet.

Upitan o mogućnosti da bomba koju je prenosio počinitelj nije zapravo eksplodirala, ministar je odgovorio: “Jasno je da do velike eksplozije nije došlo.
No, ne mogu iznijeti više detalja, ponovio je on. Jambon je dao naslutiti i da su premetačine u tijeku. Jasno je kad se provodi istraga a poznat je identitet da su jedan od elemenata istrage premetačine”, kazao je on.

Oko 23 sata osumnjičenik je još nepomično ležao na tlu. Pirotehnička služba je provjeravala ima li na njemu eksploziva, izvijestila je Belga prenoseći informacije državnog odvjetništva.

Svi prilazi kolodvoru su zatvoreni a putnici evakuirani, objavio je operater belgijske željezničke mreže.

Vlakovi ne voze u belgijskoj prijestolnici, a autobusi ne prometuju u gradskom središtu.

Belgijski premjer Charles Michel i ministar policije održali su sinoć kratki krizni  sastanak i potvrdili da je situacija pod kontrolom te da nema opasnosti   za  građane.

Stupanj opće opasnosti od terorizma ostao je na razini tri, što znači da je napad  moguć. Za sada se stupanj opasnosti neće povećavati, navode sigurnosne službe.

Izvor: Sloboda.hr/HRT