islamist belgija

Belgijska policija ubila je dvojicu muškaraca koji su pucali na policajce tijekom jedne od desetak akcija protiv islamističke skupine koja je, kako su rekli državni odvjetnici, pripremala “terorističke napade velikih razmjera”.

“Obavljeno je desetak pretresa u Verviersu na istoku zemlje, gdje su ubijena dva džihadista. Policija je također obavila pretrese i na više mjesta u Bruxellesu i njegovu predgrađu”, rekao je zamjenik saveznog državnog odvjetnika Eric Van Der Sijpt.

Podignuta je razina opasnosti od terorizma u cijeloj zemlji. Oružje kojim je počinjen jedan od pariških atentata potječe baš iz belgijskih islamističkih krugova. Policija zasad ne želi iznositi detalje kako ne bi ugrozila akciju, a za sutra je najavljena konferencija za novinare.

Pogledajte odjekivanje pucnjave na ulicama Verviersa, grada sa 60.000 stanovnika:

Drugi zamjenik državnog odvjetnika Thierry Werts rekao je da je akcija provedena protiv skupine od desetak ljudi, od kojih su neki bili na ratištu u Siriji. “Oni su pripremali napad većih razmjera, koji se trebao dogoditi vrlo skoro”, rekao je Werts.

Na konferenciji za novinare je rečeno da prema informacijama kojima raspolažu, napad koji se pripremao nema veze s napadima prošli tjedan u Francuskoj, gdje je ukupno ubijeno 17 ljudi, a Van Der Sypt je rekao da je belgijska istraga bila u tijeku prije terorističkog napada 7. siječnja na satirički tjednik Charlie Hebdo.

U Verviersu su teroristi otvorili vatru na policiju koja je uzvratila i ubila dvojicu, a jedan je ranjen. Među policajcima nema ranjenih. Istodobno se provodi u akcija i u nekoliko bruxelleskih općina, koje nadlijeću policijski helikopteri.

Belgijske vlasti došle su do informacija o pripremi napada prisluškivanjem sumnjivih osoba u njihovim domovima i automobilima. Stupanj pripravnosti na čitavom teritoriju Belgije podignut je na razinu tri na ljestvici od četiri.