bauk

Zajedničkom izjavom svih parlamentranih stranaka u vezi s haškom presudom šestorici čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata, koju je pročitao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, Sabor je nastavio sjednicu. U trenutku minute šutnje u sabornici je, od SDP-ovaca, bio samo Domagoj Hajduković, dok zastupnika GLAS-a nije bilo.

Arsen Bauk (SDP) rekao je kako izjava predsjednika Sabora nije usuglašena od strane svih klubova i dijelu kluba je neprihvatljiv dio izjave.

“Što se tiče minute šutnje nismo se željeli dovesti u situaciji da sudjelujemo u odavanju počasti pravomoćno osuđenom ratnom zločincu u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske. A također ne želimo biti alibi i naknadno opravdavati promašenu HDZ-ovu politiku u Bosni i Hercegovini tijekom devedesetih godina. Ne slažemo se sa tezom o udruženom zločinačkom pothvatu, to su dužnosnici SDP-a jučer i izražavali i u tom smislu imali smo sjednicu kluba dok se održavala”, rekao je Bauk.

“Na pitanje što im je neprihvatljivo u izjavi, Bauk je rekao sam meritum, u samom tekstu izjave dio koji se pokušava osporiti ili nepriznati presuda haškog suda nije usuglašena i u tom smislu nismo željeli da se naša nazočnost krivo shvati kao odbijanje, nepriznavanje. Posebno im je sporna riječ – neprihvatljiva – nije jasno jel mi presudu priznajemo ili ne”, istaknuo je Bauk.